DEN HAAG - Nederland moet afscheid nemen van de euro uit de Europese Unie stappen en samen met gelijkgestemde rijke Europese landen een nieuwe economische gemeenschap vormen met een eigen munt, de neuro.

Daarvoor pleit oud-PVV'er Hero Brinkman met zijn nieuwe partij Democratisch Politiek Keerpunt (DPK).

Brinkman presenteert de kandidatenlijst en een aantal standpunten vrijdag tijdens een bijeenkomst bij de Pyramide van Austerlitz, die hij een 'symbolisch democratisch keerpunt' van Nederland noemt.

DPK pleit verder voor het liberaliseren van gevangenissen. De 20 miljoen euro die dat oplevert kan naar ouderenzorg. Brinkman wil verder de winstbelasting voor het midden- en kleinbedrijf verlagen en kleine zelfstandigen (zzp'ers) hoeven van hem geen lokale lasten te betalen.

De overheid moet eerst zelf bezuinigen voor zij bij de burger aanklopt. Op ontwikkelingshulp kan worden gekort. Ook wil hij een strenger immigratie-, integratie- en veiligheidsbeleid, maar wel ''met de menselijke maat''.

Kandidatenlijst

De kandidatenlijst van DPK telt 50 namen. Na Brinkman als lijsttrekker staat ondernemer Carlo Strijk op nummer 2.

Strijk deed in 2006 nog een gooi naar het lijsttrekkerschap van D66, maar legde het af tegen Alexander Pechtold. Strijk is volgens zijn eigen twitteraccount trainer/coach op het gebied van 'personal branding, communicatie, carrière/levensvragen en je missie in het leven!'.

Strijk belandde na een zwaar herseninfarct in 2007 in een rolstoel in een revalidatiecentrum. Hij schreef een boek over hoe hij er fysiek en mentaal weer bovenop kwam.

Op nummer 3 staat de eerste vrouw op de lijst, Jeanette Winter, gevolgd door Jacques Arntz en Martin Hagen. Jacky Stevens, die samen met Brinkman in hun tijd bij de PVV het initiatief nam voor een PVV-jongerendag, staat op nummer 39 op de lijst.

PVV

Brinkman was sinds november 2006 Kamerlid voor de PVV van Geert Wilders. In maart brak hij met Wilders uit onvrede over diens houding ten opzichte van zijn voorstellen om de PVV te democratiseren.

Brinkmans DPK is een fusiepartij van zijn eigen Onafhankelijke Burger Partij en van Trots op Nederland, de vroegere partij van Rita Verdonk. DPK moet een ''megagroot'' gat op rechts gaan opvullen, zei Brinkman vorige maand bij de presentatie van zijn partij.

Brinkman pleit voor 'neuro'