DEN HAAG - Minister Edith Schippers van Sport laat een grootschalig onderzoek instellen naar illegaal gokken en omkoping in het voetbal (matchfixing).

Ze heeft onder meer een anonieme tiplijn voor ogen en wil klokkenluiders de mogelijkheid bieden om beschermd getuigenverklaringen af te leggen. Dat schrijft de minister vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Eerder deze maand maakte de KNVB al bekend de strijd aan te willen gaan tegen het manipuleren van wedstrijden, een praktijk waarmee illegale goksyndicaten enorme bedragen opstrijken.

Matchfixing is een wereldwijd probleem dat volgens de wereldbond FIFA en het Internationaal Olympisch Comité een van de grootste bedreigingen in de sport vormt. Vlak voor het EK werd de voetbalwereld opgeschrikt door het omkoopschandaal in Italië.

Helderheid

Het onderzoek moet nu helderheid brengen over de vraag in hoeverre dit ook in Nederland speelt en hoe het kan worden bestreden. Elders in de wereld is men al volop bezig met onderzoek naar matchmaking.

Zo heeft de inlichtingendienst Interpol sinds 2011 een aparte afdeling die zich volledig richt op de bestrijding van het illegale gokken.

Schippers wijst ook op het speurwerk van de Voetbal International-journalisten Tom Knipping en Iwan van Duren: ''Zij hebben ons op het spoor gezet van een donker aspect van de sportwereld en daarmee de noodzaak van een diepgravend onderzoek onderstreept. Ik wil - in het belang van de sport en de sporters - af van de geur van corruptie in de sport en kraakhelder hebben of matchfixing in Nederland plaatsvindt of niet.”