DEN HAAG - PVV'er Richard de Mos komt definitief niet op de kandidatenlijst van die partij voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat heeft PVV-leider Geert Wilders donderdag laten weten.

Hij reageerde op de actie die De Mos is begonnen om alsnog een plekje te krijgen op de kandidatenlijst. De Mos wil dat Wilders hem als lijstduwer op plek 50 van die lijst zet. Hij hoopt dan met voorkeurstemmen gekozen te worden.

Maar die poging is volgens Wilders kansloos. ''De PVV-selectiecommissie deelt mede bij haar besluit te blijven hem niet op de kandidatenlijst te zetten. De kandidatenlijst blijft ongewijzigd'', stelde hij.

De Mos vindt de reactie van Wilders teleurstellend en zet zijn strijd tot zaterdag door. Die dag tekenen de PVV-kandidaten voor hun kandidatuur.

2300 steunbetuigingen

''Mijn instelling is positief. Ik doe het voor al die mensen die mij massaal hebben gemaild'', aldus De Mos, die zegt sinds donderdagochtend ruim 2300 steunbetuigingen te hebben ontvangen. Hij hoopt dat Wilders zich alsnog bedenkt. '

'De kiezer kan zich op 12 september uitspreken en dan zal duidelijk worden of mijn werk als Kamerlid gewaardeerd wordt en of ik door kan gaan als raadslid in Den Haag'', aldus De Mos.

Dat de Hagenaar niet op de PVV-lijst staat, noemde hij eerder ''een gigantische mokerslag'' en een motie van wantrouwen tegen zijn functioneren. Als hij inderdaad niet op de PVV-lijst komt, stopt De Mos als gemeenteraadslid in Den Haag, zei hij donderdag.