DEN HAAG - Privacy, een open overheid en het delen van informatie.

Dat zijn volgens de Piratenpartij de benodigde ingrediënten voor een puurdere vorm van democratie, de democratie 3.0.

De partij, met lijsttrekker Dirk Poot aan het roer, gaat op jacht naar minstens één zetel in de Tweede Kamer en presenteerde donderdag haar verkiezingsprogramma.

De partij, die nu niet vertegenwoordigd is in de Kamer, benadrukt dat ze zich niet alleen met downloaden bezighoudt. ''Wij zijn een themapartij waarvan het overkoepelende thema doordringt tot alle belangrijke zaken in het leven'', staat in het programma.

Confrontatie

In haar verkiezingsprogramma zoekt de partij duidelijk de confrontatie met de gevestigde orde. ''Bestaande politieke partijen blijven hangen in hun verouderde ideologie, maar zien niet welke vrijheden er intussen opgegeven worden.''

Ook de huidige manier van regeren moet het ontgelden. ''Dichtgetimmerde coalitieakkoorden hebben het parlement gedegradeerd tot een applausmachine voor de regering'', aldus Poot, die een lijst met 11 kandidaten aanvoert.

Privacy

De partij presenteert in haar programma zeven punten, waar niet over te onderhandelen valt. Zo moet de privacy van burgers gewaarborgd blijven, moeten vertrouwelijke gegevens veiliger worden opgeslagen en zouden burgers de overheid moeten kunnen controleren.

Daarom moet de overheid alle informatie delen. Ook moet het auteursrecht beperkt worden en het patentsysteem hervormd, zo vindt de Piratenpartij.Dat laatste zou ervoor moeten zorgen dat onder meer de gezondheidszorg betaalbaar blijft.

Europese samenwerking

Verder is de partij voorstander van Europese samenwerking, al ''heeft het Europese project een paar ernstige weeffouten die verholpen moeten worden voor de zaak instort. Het voornaamste probleem is dat een groep democratische landen zich in een ondemocratische superstaat heeft laten dwingen.''