AMSTERDAM - Onder oudere Nederlanders heerst grote ontevredenheid over de politiek. Van de mensen boven de 50 jaar vindt 78 procent dat de politieke partijen veel te weinig doen voor ouderen.

Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

Van de groep boven de 50 jaar voelt zich 87 procent 'machteloos' tegenover politiek Den Haag. Voor kiezers onder de 30 jaar geldt dat veel minder (56 procent). 78 procent is van mening dat de politiek zich te weinig inzet voor de belangen van ouderen.

SP

Bij de groep boven de 50 jaar staat de SP bovenaan met 15 procent, op de voet gevolgd door de partij 50PLUS (14 procent). De PVV (12 procent) staat derde. Omdat personen boven de 50 ongeveer de helft van de 9 tot 10 miljoen kiezers vormen die op 12 september naar de stembus gaan, zou 50PLUS omgerekend vijf zetels in de wacht kunnen slepen.

Dit geldt alleen als het onderwerp "beleid voor ouderen" een belangrijke rol voor deze groep kiezers zou gaan spelen tijdens de verkiezingen.

PvdA

De 'oude' partijen doen het een stuk minder goed in de peiling. De PvdA zou kunnen rekenen op 8 procent en CDA (6 procent) en VVD (5 procent) komen nog wat lager uit. D66, ChristenUnie en GroenLinks worden zelfs nauwelijks genoemd.

Ouderen maken zich meer (67 procent) zorgen over hun financiële situatie dan mensen van onder de 30 jaar (56 procent).

De representatieve steekproef onder ruim 2000 Nederlanders van 18 jaar en ouder vond plaats via Peil.nl. Het aantal personen van 50 jaar en ouder in die groep was ruim 900.