ROTTERDAM - De raadsfractie GroenLinks in Rotterdam wil dat er een onderzoek komt naar het functioneren van de milieudienst Rijnmond inzake tankopslagbedrijf Odfjell in het Botlekgebied.

De inspectie heeft daar de laatste jaren ''flinke steken’’ laten vallen, stelt GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte.

Hij legt het verzoek woensdag neer bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), de voormalige VROM-inspectie.

Die schreef eerder al een ''vernietigend’’ rapport over de dienst ten aanzien van het Rotterdamse chemiebedrijf Huntsman, ook in het Botlekgebied. Zo zou de DCMR procedurele fouten hebben gemaakt bij het verlenen van vergunningen aan Huntsman.

Beeld

''Het rapport bevestigt het beeld van de cultuur van kopjes koffie drinken met de directie in plaats van opkomen voor de veiligheid en gezondheid van omwonenden", aldus Bonte.

Hij vindt dat daar ook sprake van is bij Odfjell. Het raadslid stelde al eerder een raadsenquête voor nadat sprake was van verschillende incidenten bij het tankopslagbedrijf.

Media

De laatste weken wordt in de media openlijk gespeculeerd over het functioneren van de milieudienst Rijnmond. Odfjell zou 30 jaar lang geen tanks hebben gecontroleerd, stelde de DCMR in een rapport, maar dat zou dan ook betekenen dat de milieudienst daar in 30 jaar tijd nooit heeft ingegrepen.

In het eerdere VROM-rapport staat ook dat de dienst onvoldoende intensief toezicht hield en naliet op te treden tegen overtredingen. De onderzoekers stelden zelfs dat de DCMR de overtredingen bij Huntsman impliciet gedoogde.