DEN HAAG - Met de zorgplannen van de SP keren volgens minister Edith Schippers (Volksgezondheid) de wachtlijsten terug "en wordt de bijl gezet aan de wortels van de solidariteit in de zorg".

Dat zegt de minister in een interview met NU.nl.

Schippers staat op nummer twee, achter premier Mark Rutte, op de VVD-lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Ze waarschuwt voor het zorgmodel dat de SP wil. "Als het geld weer wordt verdeeld over de regio, in plaats van naar prestatie zoals nu, betekent dat ook: op is op", aldus Schippers.

"Dan krijg je weer dat mensen die het kunnen betalen, zich in het buitenland laten behandelen. De rest staat intussen hier op een wachtlijst. Dat is pas tweedeling."

Zorgkosten

Schippers ziet met name een probleem in de stijgende zorgkosten. Ze denkt dat alleen snijden in bureaucratie en meer efficiëntie, onvoldoende oplossing bieden.

Schippers: "Daarmee zijn misschien honderden miljoenen euro's binnen te halen. Dat moeten we zeker doen, maar de komende kabinetsperiode alleen al voorzien we een groei van 18 miljárd aan zorgkosten."

Volgens de minister zal een optelsom van maatregelen nodig zijn om de kosten op termijn binnen de perken te houden.

"Je zult dus én meer een beroep moeten doen op de zelfredzaamheid van mensen, én heel scherp naar het pakket moeten kijken, én het principe van de gebruiker betaalt in het pakket verder moet doorvoeren."

Eigen risico

Daarbij hoort ook een hoger eigen risico, waarmee mensen tevens meer kostenbewust worden, denkt Schippers. "Ik wil dat iedereen beseft dat zorg echt niet gratis is."

Ze wijst op mensen die naar de spoedeisende hulp gaan, of in het weekend naar de huisartsenpost, terwijl dat niet nodig is. En op de hoeveelheid medicijnen die wordt weggegooid.

Schippers: "Ik wil uiteindelijk dat iemand met een klein inkomen, die een dure ziekte krijgt, niet zijn huis hoeft te verkopen en leningen hoeft aan te gaan om genezing te betalen."

"Niet alleen nu, maar ook later voor onze kinderen."

Verbaasd

SP-Kamerlid Renske Leijten reageert verbaasd op de uitspraken van Schippers: "De minister budgetteert zelf ook."

"Het is ons voorstel om de marktwerking uit te schakelen. We willen zorginstellingen in de regio beter laten samenwerking. Het is de stellige overtuiging van de SP dat daar geen langere wachtlijsten door ontstaan."

"De lijsten van dure complexe zorg waaraan niet wordt verdiend worden eerder verlengd dan dat ze verdwijnen", hekelt Leijten de marktwerking in de zorg. "Als we het hebben over eenvoudige ingrepen in knieën of een behandeling tegen staar, is het gewoon kassa."

Lees het hele interview met Schippers: 'Niet alles doen wat kan'