UTRECHT - FNV Bondgenoten wil duidelijkheid over het aantal toezichthouders dat op bussen kan worden ingezet.

Eerder tekent ze een convenant met het ministerie van Binnenlandse Zaken, de provincies en de stadsregio's over sociale veiligheid in het openbaar vervoer niet. De vakbond heeft dat maandag laten weten.

In een brief aan minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken zegt de bond te wachten op een onafhankelijk onderzoek dat is aangekondigd naar het aantal toezichthouders per concessiegebied voor het openbaar vervoer.

Volgens bestuurder Jan Heilig van FNV Bondgenoten hebben de stadsregio's en provincies bij de totstandkoming van het convenant laten blijken dat ze ''geen cent over hebben voor veilig openbaar vervoer voor reiziger en chauffeur''.

Convenant

Ondanks de weigering van de FNV tekende Spies maandag het convenant met de andere partijen. In de overeenkomst staat onder meer dat op alle bussen cameratoezicht komt en chauffeurs een noodknop krijgen met verbinding naar de meldkamer.

Verder wordt ''goed gekeken naar het minimumaantal toezichthouders dat wordt ingezet'', aldus een verklaring van Binnenlandse Zaken. De vakbond CNV tekende het convenant wel.