AMSTERDAM - De onrust door opstappende Kamerleden afgelopen week heeft de PVV drie zetels gekost waardoor de partij nu op 20 zetels staat. 

Dat blijkt uit de laatste peiling van Maurice de Hond.

De PVV zag deze week Kamerleden Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven vertrekken. Volgens PVV-leider Geert Wilders zijn ze alleen opgestapt omdat ze dachten dat ze niet hoog op de kandidatenlijst zouden staan.

Na de bekendmaking van de kandidatenlijst stapte ook Kamerlid Jhim van Bemmel op.

VVD

De VVD, die vorige week wegzakte, profiteert van de daling van de PVV. De partij stijgt drie zetels en komt uit op 29 zetels.

De VVD presenteerde deze week zijn verkiezingsprogramma waarin 24 miljard bezuinigd wordt. Uit de peiling van De Hond blijkt dat de achterban van de partij positief is over het programma.

Kunduz-coalitie

SP, D66 en GroenLinks moeten allen een zetel inleveren en houden er respectievelijk 31, 17 en vijf over. De PvdA krijgt er een zetel bij en staat daarmee op 19 zetels.

Ook het CDA en de ChristenUnie krijgen er een zetel bij. Het CDA komt daarmee uit op een score van veertien, de ChristenUnie op zeven.

Het wegzakken van de PVV zorgt er voor dat de kans groter wordt dat de Kunduz-coalitie een meerderheid haalt. De coalitie van VVD, CDA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie staat nu op 72 zetels, 3 meer dan vorige week.