AMSTERDAM – Lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma kan het CDA net zo groot maken als Balkenende en Lubbers in het verleden. Dat verwacht partijprominent Ben Bot, oud-minister van Buitenlandse Zaken.

"Ik herinner me nog de eerste reacties op Balkenende. Wordt die man met dat rare kapsel nou de grote trekker? Tot ieders verrassing werd hij de grote trekker", aldus Bot in een videointerview met NU.nl.

Ben Bot gelooft in een verkiezingssucces, ondanks de slechte peilingen waarbij het CDA tussen de 10 en 15 zetels schommelt.

"Van Haersma Buma heeft veel elementen die kunnen zorgen voor een overwinning. Het is een zeer aanspreekbare man met een grote ervaring. Ik verwacht dat hij op termijn hetzelfde effect kan hebben als Balkenende en Lubbers."

PVV

Volgens Bot moet zijn partij niet bij voorbaat willen regeren. "Als je in een verkeerde coalitie zit, word je dat nagedragen. Dat hebben we met de gedoogconstructie door de PVV wel gezien."

De partij van Geert Wilders heeft zijn ware aard laten zien door de Catshuis onderhandelingen af te breken. "Het zou voor het CDA fataal zijn nog een keer met de PVV in zee te gaan. Dat overleeft de partij niet."

De SP van de populaire lijsttrekker Emile Roemer is een optie, al moet er dan wel veel gebeuren, omdat beide partijen qua partijprogramma ver van elkaar afstaan.

"Een partijprogramma is niet zaligmakend. Als de macht lonkt, is men bereid hele grote concessies te doen. Dat sluit ik bij de SP niet uit."

Lees hier het hele interview met Ben Bot