AMSTERDAM - Alle PVV-Kamerleden waarvan nog niet bekend was of ze mogen terugkeren in de Tweede Kamer staan in de nieuwe kandidatenlijst op een verkiesbare positie.  

PVV-Kamerlid Willie Dille staat het laagst op plaats 23.

Dat blijkt zaterdag uit de kandidatenlijst van de PVV. In de laatste peiling van Maurice de Hond haalde de PVV 23 zetels.

De hoogste nieuwe binnenkomer is Reinette Klever op de twaalfde plaats. Daarna volgt Danai van Weerdenburg op de achttiende plaats. Vicky Maeijer keert terug op de kandatenlijst. Bij de vorige verkiezingen stond ze op plaats 31 en kwam ze niet in de Kamer, deze keer staat ze op plaats 21.

Nieuwkomer

Voor nieuwkomer Daniël ter Haar wordt het met een 24e plaats op de lijst spannend of hij een zetel krijgt. Datzelfde geldt voor Stephan Jansen en Marc van den Berg (34e op de lijst voor de vorige verkiezingen).

In totaal telt de lijst 49 namen. Na PVV-leider Geert Wilders staat Fleur Agema op de tweede plaats, gevolgd door Martin Bosma.

Hernandez

Eerder deze week splitsten Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven zich van de partij af, waarbij ze hun gal over Wilders spuiden. Volgens de PVV-leider zijn ze alleen opgestapt omdat ze dachten dat ze niet hoog op de kandidatenlijst zouden staan.

Vrijdagavond kregen Jhim van Bemmel, Richard de Mos en Eric Lucassen te horen dat ze niet terugkeren op de lijst. Van Bemmel heeft zich daarop van de partij afgesplitst. 

Kandidaatstelling

Met de bekendmaking van de kandidatenlijst van de PVV zijn alle kandidaten van de partijen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september bekend. Over ruim drie weken, op dinsdag 31 juli, is de kandidaatstelling.

Partijen die nu al in de Kamer zijn vertegenwoordigd, kunnen onder bepaalde voorwaarden hun lijst inleveren bij het hoofdstembureau in Den Haag.

Partijen die nog geen zetels in de Tweede Kamer hebben, dienen hun lijst in te leveren bij alle 22 kiesdistricten, die ze dan weer doorsturen naar de Kiesraad. Die verwacht die dinsdagavond of woensdag bekend te kunnen maken welke partijen daadwerkelijk meedoen aan de verkiezingen.

In totaal staan op de lijsten ongeveer 494 kandidaten, die de komende maanden moeten vechten om 150 Kamerzetels.

De volledige lijst van de PVV:

1. Geert Wilders 2. Fleur Agema 3. Martin Bosma 4. Lilian Helder 5. Louis Bontes 6. Teun van Dijck 7. Sietse Fritsma 8. Barry Madlener 9. Joram van Klaveren 10. Harm Beertema 11. Dion Graus 12. Reinette Klever 13. Roland van Vliet 14. Raymond de Roon 15. Machiel de Graaf 16. Karen Gerbrands 17. Leon de Jong 18. Danai van Weerdenburg 19. Ino van den Besselaar 20. Andre Elissen 21. Vicky Maeijer 22. Johan Driessen 23. Willie Dille 24. Daniël ter Haar 25. Stephan Jansen 26. Marc van den Berg 27. Alexander Kops 28. Edgar Mulder 29. Gabriëlle Popken 30. Paul ter Linden 31. Gijs Moonen 32. Patricia van der Kammen 33. Elly Broere 34. Addie Wisse 35. Yvonne Waterman 36. Alexander van Hattem 37. Jenny Zerfowski 38. Ton van Kesteren 39. Floris van Zonneveld 40. Irene Joosse 41. John van Assendelft 42. Martin van Beek 43. Willem Boutkan 44. Emiel van Dijk 45. Peter van Dijk 46. Ronald Dol 47. Joost van Hooff 48. Marcel de Graaff 49. Ronald Sörensen

Volg de berichten op Twitter over dit onderwerp via NUlive