DEN HAAG - PVV-Tweede Kamerlid Jhim van Bemmel is uit de fractie gestapt.

Hij heeft dat vrijdagavond via Twitter gemeld, nadat hij te horen had gekregen dat hij niet op de kandidatenlijst terecht is is gekomen.

''Twee jaar hard werken in de Tweede Kamer niet voldoende gewaardeerd door PVV. Inmiddels heb ik me ook afgesplitst'', schrijft hij. Eerder deze week stapten de PVV'ers Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven uit de fractie. Ze gingen als groep verder.

Hernandez heeft Van Bemmel direct, ook via Twitter, gefeliciteerd met diens afscheiding. ''Wijs dat je voor je eigen vrijheid en integriteit hebt gekozen!'', aldus Hernandez.

Kandidatenlijst

De kandidatenlijst van de PVV voor de verkiezingen va 12 september is zaterdag bekendgemaakt.

Richard de Mos staat niet op die lijst. De Mos stond in 2010 nog op de tiende plaats van de kieslijst van de PVV. Die plek wordt nu ingenomen door Harm Beertema. 

De Mos spreekt van een ''gigantische mokerslag''. Hij zegt met ''veel vraagtekens te zitten''. In een kort telefoongesprek liet lijsttrekker Geert Wilders hem weten dat de partij wil vernieuwen en verjongen en dat De Mos (36) daar niet bij past.

Lucassen

Eric Lucassen keert na de verkiezingen van 12 september niet voor de PVV terug in de Tweede Kamer. Dat liet hij vrijdagavond via Twitter weten.

Lucassen wenst in de tweet de nieuwkomers op de lijst veel succes en dankt lijsttrekker Geert Wilders en de fractie.

Ontucht

Lucassen kwam vrij kort na zijn aantreden als Kamerlid in opspraak. Hij had een veroordeling voor ontucht met een ondergeschikte bij de landmacht verzwegen.

De PVV maakte vrijdagavond bekend aan de fractieleden op welke plaats zij komen op de kandidatenlijst. Ino van den Besselaar liet weten op een verkiesbare plek te staan en zei ''absoluut tevreden te zijn''. Zaterdag bleek dat hij op plek 19 is gezet.

Ook Roland van Vliet is op een verkiesbare plek gekomen: op de 13e plaats.

PVV-Kamerlid Van Bemmel stapt uit fractie