AMSTERDAM - De perikelen binnen de PVV heeft de partij zetels gekost. 

De partij van Geert Wilders komt in de politieke barometer van Ipsos Synovate deze week uit op achttien zetels, twee minder dan vorige week, zo bleek vrijdagavond. Bij de PVV stapten deze week twee Kamerleden uit ontevredenheid op.

De VVD gaat het zomerreces in als de grootste partij in de peiling met 35 zetels, drie zetels meer dan vorige week.

De SP zit de VVD echter redelijk op de hielen: de partij van Emile Roemer krijgt vergeleken met vorige week er een zetel bij en komt daarmee op 29 zetels. De PvdA wint eveneens. Kwam de partij van Diederik Samsom vorige week nog op 23 zetels, deze week zijn dat er 25.

GroenLinks

GroenLinks is in de politieke barometer juist verder weggezakt. De partij van lijsttrekker Jolande Sap zou als nu verkiezingen zouden worden gehouden slechts vier zetels overhouden. Nu heeft GroenLinks nog tien zetels in de Tweede Kamer en vorige week scoorde de partij nog vijf zetels.

D66 verliest een zetel en komt uit op dertien zetels. Ook de ChristenUnie en de SGP leveren een zetel in. De ChristenUnie heeft er nu zes, de SGP, houdt er twee over. Het CDA en de Partij voor de Dieren blijven stabiel op veertien en drie zetels. 50Plus krijgt van de kiezers net als vorige week een zetel.