DEN HAAG - Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat er vanaf 2015 niet wordt bezuinigd op de Nederlandse bijdrage aan de ruimtevaart. 

Kees Verhoeven van D66 diende daarvoor donderdagavond een motie in. Hij kreeg de steun van CDA, SP, GroenLinks en PvdA.

Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) mag geen onomkeerbare stappen ondernemen, stelt de Kamermeerderheid. Ook moet er worden gezocht naar een oplossing zodat deze bezuiniging kan worden geschrapt.

Gedekt

Verhagen zei dat het voorstel van de vijf partijen financieel niet is gedekt. Hij stelde voor dat de partijen bij de algemene beschouwingen in het najaar aangeven waar het geld vandaan moet komen. ''Dan gaat het niet alleen om woorden, maar ook om daden'', aldus de minister. Hij wilde wel toezeggen geen onomkeerbare stappen te zetten.

Ook over een voorstel van de VVD en PVV, om het budget voor de ruimtevaart te halen uit het potje hernieuwbare energie, was Verhagen niet te spreken. ''Dat mag juridisch gezien niet'', zei hij.

Het kabinet meldde recent dat er wordt gesneden in de uitgaven voor de ruimtevaart. Dit jaar gaat er nog bijna 100 miljoen euro naar het Europees ruimtevaartprogramma; in 2015 is dat nog 63 miljoen. Vanaf 2016 wordt er structureel 33 miljoen euro bezuinigd op ruimtevaart. Dat besluit viel bij veel partijen slecht, vooral door het recente succes van astronaut André Kuipers.

Werkgelegenheid

Maar ook de gevolgen voor de werkgelegenheid baarden zorgen. Zo zou het European Space Research and Technology Centre (Estec) weleens kunnen vertrekken uit Noordwijk. Daar worden satellieten ontwikkeld en getest en er werken 2500 mensen. Ook is het technisch centrum van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in Nederland gevestigd.

''Dat maakt ons land een koploper in de ruimtevaartsector'', vindt Verhoeven. Bezuinigingen zouden die positie in het gedrang kunnen brengen, aldus de D66'er.

Ruimtevaartbedrijf

Het grootste ruimtevaartbedrijf van Nederland, Dutch Space, noemt de stemming ''een duidelijk signaal van de Kamer aan de minister''. Het bedrijf uit Leiden hoopt dat de bezuinigingen na de zomer definitief ongedaan worden gemaakt. Dutch Space vreesde dat de regeringsplannen zouden leiden tot verlies van banen, omzet en kennis.