DEN HAAG - CDA-leider Sybrand van Haersma Buma ziet in de PvdA een partij, waarmee het CDA samen kan optrekken om vanuit het politieke midden economische problemen op te lossen.

In een interview met NRC Handelsblad roept Buma donderdag de PvdA op om vanuit het midden de partijen op de flanken, zoals PVV en SP, te bestrijden.

''Politieke flanken lossen de crisis niet op'', benadrukte de CDA-leider dezelfde middag nog eens op Twitter.

De relatie tussen het CDA en de PvdA raakte na de val van het laatste kabinet-Balkenende nog ernstig bekoeld. Maar Buma zegt nu open te staan voor samenwerking met de sociaaldemocraten.

Peilingen

Buma herhaalt tegen NRC nog eens dat zijn partij ''met iedereen behalve de PVV'' wil samenwerken, maar benadrukt ook dat hij het straks niet voor het uitkiezen heeft. Het CDA scoort al een tijd niet goed in de peilingen.

De christendemocraten zouden volgens de zondagse peiling van Maurice de Hond bij verkiezingen 13 zetels halen, terwijl de partij op dit moment 21 zetels in de Tweede Kamer heeft. Ten tijde van het laatste kabinet-Balkenende had het CDA er nog 41.

Volgens de CDA-leider moet nu ''het midden van zich afbijten, duidelijk maken dat de flanken niet werken, dat polarisatie niet werkt". Buma roept de PvdA op om hem hierin te volgen.