AMSTERDAM - Het kabinet weigert te stoppen met investeren in de JSF ondanks het feit dat de Kamer inmiddels tegen de komst is van het gevechtsvliegtuig.

Dat meldt RTL Nieuws op basis van anonieme bronnen.

Minister van Defensie Hans Hillen zou van mening zijn dat het kabinet de ontwikkelingen rondom de aankoop van de JSF niet kan stoppen omdat het demissionair is.

Een woordvoerder van Defensie liet naar aanleiding van de berichtgeving weten dat de minister zeer gemotiveerd is om donderdag het debat met de Kamer aan te gaan.

Hillen ziet de uitkomst daarvan met vertrouwen tegemoet, aldus de zegsman. Hij stelde het ''zeer te betreuren dat er allerlei aannames worden gedaan en veronderstellingen aan de minister worden toegeschreven nog voor het debat heeft plaatsgevonden''.

Motie

GroenLinks-Tweede Kamerlid Arjan El Fassed wacht nog even het JSF-debat op af, maar overweegt een motie van wantrouwen tegen minister Hillen, zo laat hij weten aan NU.nl.

Sinds dinsdag is een meerderheid in de Kamer, gevormd door de partijen PvdA, PVV, SP en GroenLinks tegen de komst van de JSF.

Schofferen

GroenLinks-Tweede Kamerlid Arjan El Fassed vindt dat het kabinet de Tweede Kamer schoffeert door de eis van een meerderheid in de Kamer voor het stoppen met de JSF naast zich neer te leggen. Hij dringt aan  op een parlementaire enquete.

"De minister van Defensie heeft er een handje van de Tweede Kamer te schofferen en moties naast zich neer te leggen. Dit is onaanvaardbaar. Daarom overweeg ik hier zware consequenties aan te verbinden.

Onderzoek

El Fassed: "In 2010 werd ook al een meerderheid tegen het JSF-project genegeerd. Het kabinet reageert voorbarig en negeert de wens van de meerderheid. Ik zeg: stoppen en nu een onderzoek naar de besluitvorming over deze deal."

Ook SP-Kamerlid Jasper van Dijk stelt dat het een enorme afgang zou zijn voor de regering als het kabinet weigert de moties uit te voeren om te stoppen met het JSF-project.

Democratie

''Dan zouden ze de democratie totaal niet serieus nemen'', stelt hij. Het zou schandalig zijn en een belediging. Hillen naar huis sturen is echter ''een beetje symbolisch, want het kabinet is al naar huis gestuurd''. Van Dijk sluit echter niet uit dat hij een eventuele motie van wantrouwen zal steunen.

Momenteel investeert Nederland in de ontwikkeling van het nieuwe gevechtsvliegtuig, maar is er nog niet definitief tot aanschaf van het toestel besloten. Defensie wil graag dat de JSF of F-35 de opvolger wordt van de F-16.