DEN HAAG - De meeste Nederlanders geloven dat de opgestapte PVV'ers Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven oprecht waren in hun kritiek op PVV-leider Wilders.

Dat blijkt woensdag uit een peiling van Maurice de Hond.

Alleen de PVV-stemmers zeggen in ruime meerderheid (71 procent) dat de twee vreesden voor hun positie op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen die vrijdag wordt vastgesteld.

Slechts 13 procent van de PVV-stemmers denkt dat Hernandez en Kortenoeven daadwerkelijk moeite hadden met de inhoudelijke keuzes en leiderschapsstijl van Wilders.

De kiezers van alle andere partijen steunen de twee opstappers. In totaal gelooft 61 procent Hernandez en Kortenoeven en slechts 26 procent is het met Wilders eens dat de twee 'anticipeerden' op hun plek op de lijst.

Eigen risico

Van de belangrijke punten uit het dinsdag gepresenteerde verkiezingsprogramma van de PVV is het niet verhogen van het eigen risico het populairst. 68 procent van alle kiezers is het daarmee eens.

Onder de PVV-stemmers is het korten op ontwikkelingshulp het populairst. 95 procent is het eens met dit punt, op de voet gevolgd door het teruggeven van het 'kwartje van Kok' aan de automobilisten.

De PVV-stemmers zijn het meest kritisch over het standpunt om de maximumsnelheid te verhogen naar 140. Maar iets meer dan de helft (53 procent) is het daarmee eens.

Ledenpartij

Opvallend is dat 63 procent van de PVV-stemmers vindt dat de PVV een ledenpartij moet worden.

Uit de peiling blijkt verder dat maar iets meer dan de helft van de PVV-stemmers uit 2010 nu zeker weer op de partij van Wilders zal stemmen. Wel noemt een grote meerderheid dit waarschijnlijk. 5 procent van de PVV-stemmers uit 2010 zegt nu zeker niet meer op de PVV te gaan stemmen.

81 procent van de PVV-stemmers hoopt dat de PVV na 12 september daadwerkelijk gaat regeren en daarvoor ook ministers levert. Maar 7 procent geeft de voorkeur aan een nieuwe periode van gedoogsteun.

De peiling is woensdag gehouden onder meer dan 1750 kiezers.

Kamerleden uit fractie PVV