DEN HAAG - Ook werkgeversbond VNO-NCW laat van zich horen nu een meerderheid van de Tweede Kamer wil stoppen met het JSF-project. "Banen en innovatie worden op het spel gezet", aldus voorzitter Bernard Wientjes.

Dinsdag bleek dat behalve SP, GroenLinks en PVV, ook de PvdA zo snel mogelijk een streep wil zetten door de JSF.

Ze wijzen op de oplopende kosten, vertragingen en technische problemen die het project met zich meebrengt.

Minister van Defensie Hans Hillen wil juist nu doorzetten, om orders voor de Nederlandse industrie veilig te stellen, zo zei hij maandag nog in een interview met NU.nl.

Ook Nifarp, het samenwerkingsverband van de Nederlandse bedrijven die bij JSF-opdrachten zijn betrokken, waarschuwde al voor honderden tot duizenden banen die verloren dreigen te gaan als uit het project wordt gestapt.

Onbegrijpelijk

Wientjes voegt zich woensdag in zijn opmerkingen bij Nifarp. Hij noemt het "onbegrijpelijk" dat de Tweede Kamer "in crisistijd bereid blijkt hoogwaardig onderzoek en ontwikkeling en hoogwaardige banen op het spel te zetten".

"Kamerleden die de mond vol hebben van banen scheppen aan de ene kant, breken ze aan de andere kant even gemakkelijk weer af", aldus Wientjes. "Eerder was het afblazen van de tankdeal met Indonesië ook al zo’n daad van lichtzinnigheid."

Hij wijst er op dat Nederland "zijn boterham met export en innovatie moet verdienen" en noemt het daarom "levensgevaarlijk dat Nederland economische relaties op het spel zet".

Moties

Donderdag debatteert de Tweede Kamer over vervanging van de F-16 en de voortgang van het JSF-project. SP en PvdA hebben al aangekondigd moties in te dienen om uit het project te stappen.

GroenLinks wil tevens een parlementaire enquete die de hele besluitvorming onderzoekt.