RIJSWIJK - PVV-stemmers vinden immigratie belangrijker dan Europa.  

Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag in samenwerking met ProDemos. In het onderzoek werd gevraagd welke onderwerpen kiezers het zwaarst laten wegen bij het bepalen van hun stem.

Bij de mensen die nu aangeven dat ze PVV gaan stemmen, scoort het aanscherpen van de immigratieregels het hoogst (58 procent). Dit is opvallend, omdat Geert Wilders dinsdag aankondigde dat hij Europa tot speerpunt van zijn campagne maakt.

Ontwikkelingshulp

Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 28.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel, onder wie 3355 mensen die zeggen dat ze nu op de PVV gaan stemmen.

Op de tweede plaats staat het beperken van de ontwikkelingshulp (57 procent). De eigen bijdrage in de zorg is het derde onderwerp dat de potentiële PVV-kiezers bezighoudt bij het bepalen van hun stem (48 procent). 

Europese thema's 

Op de vierde en vijfde plaats staan wel Europese thema’s. Vier van de tien PVV-stemmers (40 procent) noemen de bevoegdheden van de EU bepalend voor hun keuze. Een derde (33 procent) laat zich leiden door kritiek op het permanente noodfonds van de euro.