AMSTERDAM - De marechaussee gaat vanaf 1 augustus camera's inzetten om voertuigen aan de grens te controleren.

Dat heeft minister voor Immigratie Gert Leers (CDA) dinsdag geschreven in een brief aan de Tweede Kamer.

Voordat de camera's daadwerkelijk ingezet worden moet eerst nog een beslissing van het Europees Hof worden afgewacht. Dat bekijkt of de controles in grensgebieden niet in strijd zijn met het Schengenverdrag. De uitspraak wordt eind juli verwacht. Leers laat weten daarmee rekening te houden voordat de camera's ingezet worden.

@migoboras

De camera's, die de naam @migoboras dragen en op vijftien plekken worden ingezet, moeten ervoor zorgen dat de marechaussee effectiever kan optreden tegen bijvoorbeeld mensenhandel en illegale migratie.

De camera's geven een 'hit' bij auto's die voldoen aan een risicoprofiel, zoals een bepaald type auto of de herkomst ervan. Vervolgens kan het 'verdachte' voertuig aan een controle worden onderworpen.

Amber Alert

Ook worden de camera's ingezet bij terreurdreiging of een Amber Alert. Daarbij wordt een volledig kenteken ingevoerd, in andere gevallen is dat vanwege privacyoverwegingen niet toegestaan.

De camera's zijn omstreden vanwege de inbreuk op de privacy. Volgens Leers heeft de Europese Commissie echter ingestemd. Alleen geanonimiseerde gegevens worden geregistreerd.