DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders stelt dat de gehele fractie het verkiezingsprogramma heeft vastgesteld en niet hij en een klein groepje getrouwen, zoals de twee opgestapte PVV-Kamerleden beweren.

Tweede Kamerleden Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven maakten dinsdag bekend dat ze per onmiddellijk uit de PVV-fractie stappen.

Wilders vindt het een slechte dag voor de fractie. "Er zijn weinig dagen waarop zoveel messen in mijn rug zijn gestoken als vandaag", aldus Wilders bij het betreden van de Tweede Kamer.

"Maar ik heb nog steeds heel veel zin in de campagne en ga er met opgeheven hoofd aan beginnen. Ik laat me niet gek maken. Ik ga ook niet terugslaan.''

Rancuneus

Wilders noemt de opgestapte Kamerleden rancuneus. Ze hebben allebeid ingestemd met het concept-verkiezingsprogramma, zei hij tegen de NOS. "Het toont maar weer eens aan dat het hoognodig is dat we met een nieuwe lijst komen."

Volgens Wilders is een aantal bezwaarpunten van Hernandez op het gebied van Defensie zelfs nog verwerkt in het programma.

Hernandez en Kortenoeven ontkennen op hun beurt dat een eventuele lage plek op de kandidatenlijst iets met hun vertrek te maken heeft. "Niemand weet op dit moment waar hij op de lijst terechtkomt", zei Hernandez tegen RTL Nieuws.

Europa

De PVV-leider spreekt ook tegen dat hij gezegd zou hebben dat de helft van het PVV-verkiezingsprogramma hoe dan ook niet uitvoerbaar is. ''Het is onuitvoerbaar zolang we in de EU zitten, dat is de crux!’’, aldus Wilders.

Eerder dinsdagochtend presenteerde Wilders het verkiezingsprogramma van de PVV, waarin de partij zich sterkt tegen Europa keert. 

"Zolang Nederland in de EU zit, kan er geen immigratiestop worden ingesteld, kunnen we niet stoppen met leningen aan Spanje en Portugal en het begrotingstekort niet langzamer terugdringen", aldus Wilders.

''Dus die opmerking is bedoeld in de context dat we uit de EU moeten stappen. Zolang dat niet gebeurt, kan het niet, daar is het verkiezingsprogramma juist voor bedoeld."

Wilders heeft geen signalen van anderen die uit zijn partij zouden willen opstappen, zoals Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven deden. ''Maar goed, die had ik vanochtend ook niet.'' Toch gaat hij er niet vanuit dat er meer zullen volgen. ''Ik ken ze niet.''

Verrassing

Tweede Kamerlid André Elissen van de PVV herkent zich ''totaal niet'' in de kritiek. Hij noemde het vertrek van Hernandez en Kortenoeven een ''verrassing''.

Hij respecteert hun keuze, maar vindt het ''niet sjiek'' dat ze het nieuws van hun vertrek wereldkundig maken op de dag dat de partij het verkiezingsprogramma presenteert. Elssen is niet van plan op te stappen.

Volgens Elissen is de PVV een heel gewone democratische partij waar iedereen bij vergaderingen zijn stem kan laten horen. Hij vindt het ''vreemd'' dat zijn twee collega's pas na twee jaar met deze kritiek komen.

Niet verdiend

Collega Eric Lucassen zei dat Wilders de rel van dinsdag niet heeft verdiend. Hernandez vertelde kort daarvoor op RTL dat Lucassen van Wilders helemaal geen steun kreeg toen hij onder vuur lag omdat hij door brievenbussen van buren zou hebben geplast.

Ook PVV-Kamerlid Richard de Mos denkt er niet aan om uit de PVV te stappen. Hij noemde het opstappen van zijn collega's kandidatenstress, verwijzend naar de verwachting dat het tweetal laag op de lijst zou worden gezet. ''Die zetel is van de PVV, niet van het lid'', stelde hij verder. De kritiek van Hernandez en Kortenoeven op Wilders noemde De Mos onzin.

Ook Léon de Jong peinst er niet over om de PVV te verlaten. ''De Partij voor de Vrijheid is dé partij waar ik me helemaal thuis voel. Het is een hele grote eer om voor een beter Nederland, voor de mensen in het land namens de PVV aan de slag te kunnen zijn.''

Brinkman 

Ex-PVV-Tweede Kamerlid Hero Brinkman heeft Hernandez en Kortenoeven veel succes gewenst met hun ''wijze besluit'' om uit de PVV-fractie te stappen.

''Respect!'', twitterde Brinkman dinsdag nadat de twee hun vertrek bekend hadden gemaakt.

Brinkman zelf verliet in maart de PVV-fractie. Hij voelde zich gedwarsboomd in zijn pogingen meer democratie te brengen binnen de PVV. Ook had hij grote moeite met het PVV-meldpunt voor klachten over Midden- en Oost-Europese migranten. Brinkman is inmiddels lijsttrekker van Het Democratisch Politiek Keerpunt (DPK).