DEN HAAG - De PVV richt zich voor de Tweede Kamerverkiezingen op "alles wat met de Europese Unie te maken heeft".

Dat zei PVV-leider Geert Wilders dinsdag bij de presentatie van het verkiezingsprogramma van zijn partij. De verkiezingen van 12 september zijn volgens hem een referendum over Europa.

Wilders stelt: "De PVV kreeg het verwijt een one-issue partij te zijn. We zijn dat niet alleen, we blijven dat ook."

Volgens de partijleider legt hij met het programma meer een onafhankelijkheidsverklaring af. "Vandaag verklaren wij ons onafhankelijk," aldus Wilders. "Wij zijn pragmatisch en patriottisch."

Vlag

Dat moet wat hem betreft ook met symbolen duidelijk worden. "Het is een vernedering dat bovenop de Tweede Kamer nog de vlag van de Europese Unie wappert. Die moet zo snel mogelijk weg."

Wilders maakte maandag al bekend dat het programma de titel van het programma Hún Brussel, óns Nederland is. Daarin herhaalt de PVV het standpunt dat Nederland uit de Europese Unie moet en geen cent meer naar Brussel moet overmaken. Nederland moet weer 'baas in eigen land' worden, vindt de partij.

Eigen risico

Andere punten uit het programma zijn dat de AOW-leeftijd op 65 jaar blijft en dat politici geen dubbele nationaliteit mogen hebben. De stijgende zorgkosten denkt Wilders voornamelijk te kunnen bestrijden door meer efficiëntie door te voeren. Het eigen risico in de zorg mag niet omhoog.

Ook stelt de PVV voor om het 'kwartje van Kok' terug te geven. Verder moeten hoogte en duur van de ww ongewijzigd blijven en mag aan de ontslagvergoeding van werknemers niet getornd worden.

Ook voegde Wilders toe: "Islam blijft natuurlijk een belangrijk punt."

Bezuinigen

De PVV wil de plannen betalen door te snijden in de uitgaven aan de overheid. Ook wil de partij 4 miljard minder uitgeven aan ontwikkelingshulp, de kinderbijslag beperken en de bankenbelasting verhogen. "Wij snijden ook in subsidies waarvan ondernemers profiteren. In deze tijden moet je maar je eigen innovatie betalen," aldus Wilders.

"We willen de economie repareren, zonder de boel stuk te bezuinigen. Wij willen Nederland weer in beweging krijgen."

Wilders zegt tot nu toe geen signalen van het CPB te hebben dat zijn financiering 'boterzacht' zou zijn. "De komende weken zullen we net als alle partijen dat zien. Ik denk dat het de toets der kritiek kan doorstaan."

Breekpunten

Wilders zegt dat hij geen breekpunten heeft. "Maar we maken dit programma niet voor niets. Hoe groter de kiezer ons maakt, hoe groter de kans dat we dit allemaal voor elkaar zullen krijgen."

Hij is bovendien bereid nee te zeggen en de uiterste consequentie te nemen als het nodig is, zei hij, verwijzend naar het Catshuis-beraad met VVD en CDA dat Wilders in april afbrak.

Wilders gaf aan tegen geen enkele partij bij voorbaat nee te zeggen. Maar: "GroenLinks en D66 lijken me wel onwaarschijnlijk." 

Dat andere partijen de PVV uitsluiten, moet volgens Wilders "met een korreltje zout" worden genomen. "Hoe groter we zijn na de verkiezingen, hoe groter de kans dat we uiteindelijk in een coalitie plaatsnemen. En dat willen wij graag, wij willen graag verantwoordelijkheid nemen. Maar als het moet gaan we de oppositie in."

Opgestapt

Vlak na de presentatie maakten Kamerleden Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven bekend per direct uit de PVV-fractie te stappen.

Kamerleden uit fractie PVV