DEN HAAG - De VVD verwijt vooral de PvdA dat de verkoop van overtollige Nederlandse tanks aan Indonesië niet doorgaat.

Volgens het liberale Tweede Kamerlid Han ten Broeke spelen de sociaaldemocraten een ''buitengewoon dubbele'' rol in de kwestie.

Dat zei Ten Broeke dinsdag in het NOS-Radio 1 Journaal. Volgens hem heeft de PvdA ''boter op het hoofd'', omdat de partij 4 en 6 jaar geleden zelf in een kabinet zat waarin fregatten aan Indonesië werden verkocht.

De vervolgorders die Indonesië wil plaatsen, komen volgens Ten Broeke op het spel te staan nu er geen tanks mogen worden verkocht.

Teleurgesteld

Ten Broeke is net als de verantwoordelijk ministers van het demissionaire minderheidskabinet van VVD en CDA teleurgesteld over het afketsen van de deal, waarmee circa 200 miljoen euro was gemoeid.

Een Kamermeerderheid van de PvdA, SP, PVV, GroenLinks en ChristenUnie zijn tegen de verkoop van tanks aan Indonesië, vooral vanwege mensenrechtenschendingen in onder meer Papua.

Niet begrepen

Minister Hans Hillen van Defensie hoopt dat de mislukte tankdeal met Indonesië niet schadelijk is voor Nederland. Internationaal zal onze opstelling niet altijd worden begrepen, stelde hij dinsdag.

''Als je echt iets verbetert door iets niet te doen, dan begrijpt iedereen het. Maar als vervolgens je buurland Duitsland, op basis van precies dezelfde criteria als wij, vindt dat het wel kan, dan sta je met schone handen maar wel heel lege handen'', zei Hillen in het NOS-Radio 1 Journaal.

GroenLinks

Volgens Hillen was het probleem dat de Kamer al een motie van GroenLinks had aangenomen voordat de onderhandelingen met Indonesië goed en wel op gang waren gekomen.

''De Kamer heeft niet afgewacht wat precies de argumenten waren, maar heeft meteen al de deur dichtgegooid’’, aldus Hillen. Volgens hem heeft het demissionaire minderheidskabinet van VVD en CDA er alles aan gedaan om tot een deal te komen.

VNO-NCW

Werkgeversorganisatie VNO-NCW noemt het niet doorgaan van de tankdeal met Indonesië 'Nederland op zijn smalst'.

"Midden in een economische crisis tonen we slecht koopmanschap en doet Duitsland wel wat wij niet willen doen met een grote opkomende economie. De tankdeal voldeed nota bene aan de wapenexportregels van de EU", zo reageert de organisatie tegenover NU.nl.

VNO-NCW hoopt dat het besluit niet doorwerkt in de commerciële relaties met Indonesië. "Een Kamermeerderheid presenteert in crisistijd mogelijk een hoge rekening aan Nederlandse bedrijven en hun werknemers."