DEN HAAG - Het CDA wil dat Nederland zich inzet voor innovatie in de ruimtevaartsector. "Na de grote blijdschap over de veilige terugkeer van André Kuipers, willen we ook laten zien hoe belangrijk de sector is voor werkgelegenheid."  

Dat zegt CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma maandagavond tijdens een CDA-bijeenkomst in Raalte, Overijssel.

Zondag keerde de Nederlandse astronaut André Kuipers na een half jaar terug van zijn ruimtereis.

Van Haersma Buma deelt de vreugde dat Kuipers veilig terug op aarde is, maar wil ook "de vervolgvraag stellen omdat het om meer gaat dan om één astronaut", zo licht hij toe tegenover NU.nl.

Innovatie

"In Nederland zijn duizenden banen afhankelijk van de ruimtevaartsector. En dat niet alleen, de innovatie die daaruit voortkomt zal ook in de toekomst voor banen blijven zorgen", aldus Van Haersma Buma.

Hij noemt daarbij het navigatiesysteem TomTom, dat kon voortborduren op de technologie die de ruimtevaart ontwikkelde.

Concurrentie

Van Haersma Buma: "Als we op dit gebied de concurrentieslag met de andere landen niet willen verliezen, moeten we hierop blijven inzetten. Dat is ook wat wij willen met ons programma."

Vorige week maakte het demissionaire kabinet nog bekend dat er moet worden bezuinigd in ruimtevaart. De bestedingen dalen van 100 miljoen naar 63 miljoen per jaar. Het CDA wil dat na de verkiezingen repareren.