AMSTERDAM - Het debat over Europa en de afspraken die deze week in Brussel zijn gemaakt hebben de VVD geen goed gedaan in de peilingen. De partij verliest twee zetels en komt uit op 26 zetels.

Dat blijkt uit de laatste peiling van Maurice de Hond.

De SP, die vorige week een zetel moest inleveren doet goede zaken en stijgt twee zetels. De partij staat op 32 zetels, zes zetels verschil met de VVD. 

Het CDA profiteert van de verzwakte positie van de VVD en stijgt twee zetels (13). D66 heeft nu18 zetels, een meer dan vorige week.

De Partij van de Arbeid moet, net als de VVD, twee zetels inleveren en komt eveneens uit op 18.

Europa

Het verlies van de PvdA en VVD heeft te maken met de problematiek rondom de schuldencrisis in Europa en de lijn die Nederland erbij volgt.

Slechts 28 procent van de VVD-kiezers is positief over de afspraken die vrijdag in Brussel zijn gemaakt en bij de PvdA is dat 37 procent. Deze kiezers hebben in de SP en de PVV een alternatief. Vooral bij de PvdA gaan kiezers in de richting van de SP.  Bijna 30 procent van de PvdA-kiezers uit 2010 geven nu aan dat ze SP stemmen.

Premier

De verzwakking van de VVD en premier Mark Rutte is ook te merken bij de beantwoording op de vraag wie de kiezer als premier wil, Rutte of SP-leider Emile Roemer.

Twee maanden geleden koos 53 procent voor de VVD-leider en 38 procent voor Roemer. Nu is dat 44 tegenover 43 procent, wat vooral door de daling van Rutte komt.