AMERSFOORT - Vervroegde verkiezingen bij een kabinetscrisis moeten minder vanzelfsprekend worden. Er moet eerst grondig worden bestudeerd of een nieuw kabinet binnen de bestaande verhoudingen mogelijk is.

Dat was zaterdag in Amersfoort een van de toevoegingen van het congres van de ChristenUnie aan het verkiezingsprogramma van de partij.

Er waren meer dan 200 amendementen ingediend om iets te wijzigen, een beperkt aantal kwam er maar door. Ook een voorstel om de kinderbijslag inkomensafhankelijk te maken, haalde het niet. Een bijna-vader lichtte het voorstel vergeefs toe:

''Mijn vrouw en ik hebben een goed inkomen. We zullen er heus ChristenUnie-rompertjes van kopen, maar nodig hebben we het niet." Ook het voorstel om de AOW-leeftijd naar 69 te brengen, sneefde. De toevoeging om naar een echt perspectief voor alle eurolanden te werken, haalde het weer wel.

Aan het slot klonk er kritiek op de zeer korte tijd voor toelichtingen. ''Er is hier gebrekkig discussie gevoerd." Niettemin werd het aangepaste programma met 100 procent van de stemmen aanvaard.

Lijsttrekker Arie Slob waarschuwde VVD-collega Mark Rutte op te passen met 'populistische voorstellen', want die zouden ertoe kunnen leiden dat de huidige premier straks alleen nog maar de PVV in zijn buurt vindt. Slob doelde daarmee vooral op de hulp aan de armsten van de wereld. ''Beste Mark, besef dat juist in de zorg voor wat kwetsbaar is, een samenleving laat zien waar men staat."

Lees de laatste Twitterberichten over het congres van de ChristenUnie op NULive

Partijcongres ChristenUnie