UTRECHT - PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom deelde zaterdag op het PvdA-congres een sneer uit naar VVD, SP en PVV die volgens hem "geen eerlijk verhaal vertellen over Europa".

“Houd dus op met bezweren dat we allemaal ons geld terugkrijgen, Mark (Rutte, red.)”, aldus Samsom zaterdag op het verkiezingscongres van zijn partij in Utrecht.

En richting PVV en SP: “Vertel geen sprookjes over de geldpers van de Europese Centrale bank, Emile (Roemer, red.). En verkoop geen illusies over de Euroloze welvaart, Geert (Wilders, red.).”

Samsom vervolgde: ''Het echte verhaal is dat we van het geleende geld minder zullen terugzien dan we hoopten, en dat we meer zeggenschap zullen delen met anderen dan we misschien comfortabel vinden.''

De PvdA ziet de toekomst van Nederland in Europa. “Alleen een Europa dat groeit, laat Nederland groeien.”

Pesten

Eerder zette al partijvoorzitter Hans Spekman zich op het verkiezingscongres af tegen VVD, CDA, PVV, maar ook tegen de SP. Hij verweet de regeringspartijen en hun voormalige gedoogpartner dat ze maatregelen hadden genomen die er puur op gericht waren om Nederlanders van allochtone afkomst te pesten.

''Dat waren diep foute keuzes die tegen discriminatie aanzaten.''

Ook Samsom stelde dat er na twee jaar “veel te herstellen” is. Niet alleen is Nederland afgezakt in een recessie, volgens de PvdA-leider is bovendien de kloof tussen groepen mensen vergroot. “VVD en vooral CDA weten niet hoe snel ze de schandvlek van regeren met de PVV van zich af moet wassen, maar ze kunnen niet wegduiken voor wat er kapot is gemaakt.”

Spekman

Ook partijvoorzitter Hans Spekman zette zich op het congres af tegen VVD, CDA, PVV, maar ook tegen de SP.

Hij oogste applaus toen hij in zijn toespraak memoreerde dat het voor de PvdA het eerste congres na de val van het kabinet Rutte was. "Ik wil hier toch nog even zeggen dat ik zo ontzettend blij ben dat dat kabinet weg is. Wat mij betreft komt er nooit meer een kabinet met VVD, CDA en PVV."

Volgens Spekman heeft Rutte het als premier niet goed gedaan. "Voor Rutte begon stond Nederland er in Europa als een van de beste voor op economisch gebied en werkgelegenheid. Hij heeft het in twee jaar voor elkaar gekregen dat we onderaan bungelen."

Kandidatenlijst

Voor Samsom zijn toespraak hield, stemde het congres met luid applaus in met zijn lijsttrekkerschap voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. In de kandidatenlijst zijn door het congres verder geen veranderingen gebracht.

Er werd nog geprobeerd de Haarlemse Sjoera Dikkers op plaats 28 in plaats van plaats 34 te zetten, maar het congres stemde mee met de oproep van het partijbestuur Loes Ypma op 28 te houden, zodat uit elke regio een kandidaat bij de eerste dertig staat. “Loes is de hoogste Utrechtse kandidaat, daarna komt nog een Zeeuw en wij vinden het belangrijk dat in stand te laten,” zo sprak partijvoorzitter Spekman het congres toe.

Het PvdA-congres gaf eerder een daverend applaus en staande ovatie aan de vertrekkende Kamerleden Nebahat Albayrak, Sharon Dijksma en Kamervoorzitter Gerdi Verbeek.