UTRECHT - Het partijcongres van de PvdA wil de maximumsnelheid op de Nederlandse autowegen terugbrengen naar 120 kilometer per uur.

Waar het huidige kabinet de snelheid heeft verhoogd naar 130 moet dat als het aan het congres ligt, worden teruggebracht. De leden hebben dat zaterdag gewijzigd in het conceptverkiezingsprogramma.

Het partijbestuur was tegen de wijziging omdat het geen principieel bezwaar heeft tegen 130 op plekken waar het qua veiligheid en luchtkwaliteit kan. Terugbrengen naar 120 zou bovendien opnieuw geld kosten.

Toch zette het congres van de PvdA de wijziging door. Het congres wil ook dat nieuwe kolencentrales alleen een vergunning krijgen als ze hun CO2-uitstoot opslaan. Ook dit is een aanscherping van het verkiezingsprogramma.

Leeftijd stemmen

Het congres sprak zich uit tegen een voorstel van de auteurs van het verkiezingsprogramma van de PvdA om de stemgerechtigde leeftijd te verlagen naar 16 jaar. Deze moet gewoon op 18 jaar blijven staan.

''18 is een logischer leeftijd: dan word je gezien als volwassen, mag je trouwen zonder toestemming en een bankrekening openen'', aldus de PvdA'ers die de leeftijd op 18 willen houden.

Het partijbestuur had gehoopt om met een lagere stemgerechtigde leeftijd jongeren juist op een jongere leeftijd bij de politiek te betrekken.

Lees de Twitterberichten over het partijcongres van de PvdA op NULive