AMSTERDAM - CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft alsnog een plaats veroverd op de kandidatenlijst van zijn partij. Dat bleek zaterdag op het CDA-congres in Maarssen.

Omtzigt staat nu op de veertigste plaats. Omtzigt, die naam maakte als pensioenwoordvoerder, ontbrak op de conceptkandidatenlijst.

Verschillende partijafdelingen waren het daar niet mee eens en voerden actie om hem alsnog op de lijst te krijgen. Dat had success, maar met nummer veertig is het wel een onverkiesbare plaats geworden. De partij staat in de peilingen op ongeveer elf zetels.

Kamerlid Elly Blanksma, nummer vier op de conceptlijst, is 'vervangen'. De financieel woordvoerder kondigde eerder aan dat zij afziet van haar plaats op de lijst om burgemeester van Helmond te worden. Een andere Brabander, Erik Ronnes, is gestegen op de lijst en staat nu op nummer veertien.

De lijsttrekker is fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma. Op nummer twee staat de Purmerendse wethouder Mona Keijzer, gevolgd door het Friese Kamerlid Sander de Rouwe.

Hoger geplaatst

Op de kandidatenlijst van het CDA zijn op aandringen van de leden twee Brabantse kandidaten hoger geplaatst.

Zittend Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg ging van 14 naar 12, wethouder Erik Ronnes uit Boxmeer van 24 naar 14.

Lees de laatste Twitterberichten over het CDA congres op NULive

Partijcongres CDA