UTRECHT - De kans dat de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcoholische dranken omhoog gaat van 16 naar 18 jaar wordt steeds groter.

Zaterdag spraken de leden van PvdA, SP en GroenLinks tijdens hun verkiezingscongressen de wens uit de leeftijdsgrens te verhogen.

Ook de SGP en de ChristenUnie zijn daar voor en het punt staat eveneens in het zaterdag vastgestelde CDA-verkiezingsprogramma.

Begin deze maand drong ook de Eerste Kamer er bij het kabinet op aan de leeftijdsgrens te verhogen.

Initiatiefwet

PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester laat in een reactie weten verheugd te zijn. "Er is nu een Kamermeerderheid voor," zegt ze tegen NU.nl.

"We zijn samen met andere partijen bezig met het opstellen van een initiatiefwet. Die kunnen we nu voor 12 september indienen."

Niet genoeg

Bouwmeester benadrukt dat het verhogen van de leeftijdsgrens alleen niet genoeg is. "Wij willen ook de preventie en de handhaving verhogen. Daarbij moeten ouders ook echt betrokken worden."

De verantwoordelijkheid voor de handhaving komt te liggen bij de gemeenten. "Er zijn nu 18 handhavers voor het hele land, dat is natuurlijk niet genoeg," aldus Bouwmeester. "Nu kunnen we eindelijk een effectief alcoholbeleid gaan voeren."