AMSTERDAM - De SP wil bij de verkiezingen op 12 september de grootste partij in de Tweede Kamer worden.

Dat heeft partijsecretaris Hans van Heijningen zaterdag gezegd bij de presentatie van de kandidatenlijst op het congres van de partij in Den Bosch.

"We gaan op 12 september voor grootste partij van het land", zei Van Heijningen. "En dat is nog niet alles: wij gaan daarna ook de regering in als het aan ons ligt, en we gaan dan een mooi begin maken met een nieuw Nederland."

Partijleider Emile Roemer heeft eerder verklaard dat hij premier wil worden als de SP de grootste wordt. In de peilingen gaat de SP nek aan nek met de VVD.

Realiteitszin

De leden van de SP lieten zich tijdens het partijcongres over het algemeen tevreden uit over het partijprogramma. Toch is er ook kritiek: de programmacommissie heeft zich soms laten leiden door te veel realiteitszin.

Dat kwam onder meer naar voren in de inbreng van de afdelingen Rotterdam en Amsterdam, die pleiten voor het terugbrengen van de ontwikkelingshulp naar 0,8 procent van het bruto nationaal product. ''En dat is eigenlijk al te weinig", vond een spreker.

Ook vanuit Gorinchem klonk deze kritiek. ''We moeten onze uitgangspunten in het programma zetten. Dan kunnen we bij het onderhandelen nog wel wat dingen laten vallen", stelde de afgevaardigde.

Lees de laatste Twitterberichten over het SP congres op NULive