AMSTERDAM - De VVD wil dat huizenkopers weer een hypotheek kunnen afsluiten die hoger is dan de koopprijs van het huis. Ook wil de liberale partij dat ouders een belastingvrije schenking van een ton kunnen doen als hun kinderen een huis willen kopen. 

Dat schrijft het AD zaterdag. De krant heeft een deel van het conceptprogramma van de VVD in handen

Op dit moment is de maximale hypotheeklening 106 procent van de waarde van een huis. Eind april sprak de VVD met CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie af dat die norm vanaf volgend jaar geleidelijk wordt verlaagd naar honderd procent. Van die afspraak komt de VVD nu terug. Met de plannen wil de VVD de woningmarkt weer in beweging krijgen.

Aanschaf

Met een hogere hypotheek moet het mogelijk worden om onder meer de kosten van de aanschaf van een huis te betalen. Ook moet de overdrachtsbelasting worden afgeschaft en moeten starters een aantal jaar lang ruimere mogelijkheden krijgen om de hypotheekrente in zijn geheel af te trekken.

Een woordvoerder van de programmacommissie bevestigt tegenover het AD de plannen. Wel geeft hij toe dat de financiële onderbouwing nog moet worden doorgerekend. Het conceptverkiezingsprogramma van de VVD wordt vrijdag gepresenteerd.

Offensief

In het verkiezingsprogramma bepleit de VVD een 'offensief' voor starters. In het pakket van 7 maatregelen voor starters is onder meer opgenomen dat huizenkopers onder de 35 jaar een hypotheek voor 35 jaar moeten kunnen afsluiten, waarbij de eerste jaren aflossingsvrij geleend kan worden.

Ook moet wat de VVD betreft het perspectief op een hoog inkomen weer zwaarder meewegen bij het verstrekken van een hypotheek aan jongeren. Verder wil de partij dat hogere hypotheken dan de koopprijs mogelijk blijven en ouders de overwaarde van hun eigen huis tot 100.000 euro belastingvrij kunnen schenken aan hun kinderen voor de aankoop van een woning.