AMSTERDAM - VVD-prominenten Annemarie Jorritsma, Erica Terpstra en Robin Linschoten zijn zonder dat ze dat zelf wisten ingezet bij een geheime lobby van het bedrijf Stork voor de aanschaf van de Joint Strike Fighter.

Dat schrijft de Volkskrant zaterdag. Stork zou de lobby hebben gevoerd, omdat het veel tegenorders van bouwer van de JSF Lockheed-Martin verwachtte.

De drie waren betrokken bij een lobbyplatform dat door Stork werd ondersteund en gefinancierd. Via het platform Juncta Juvant werden tussen 2000 en 2004 tientallen hoge ambtenaren en militairen getrakteerd op onder meer zeilevenementen.

Integriteit

De Volkskrant schrijft op basis van documenten dat Stork de banden met Juncta Juvant probeerde te verhullen. Volgens de organisator van de festiviteiten, toenmalig marketingdirecteur van Stork Mels van Houwelingen, opereerde de onderneming onder de radar om problemen met integriteitregels voor ambtenaren en militairen te omzeilen.

Alles zou daarentegen in het teken hebben gestaan om een breed draagvlak voor de aanschaf van de JSF te creëren.

Stork spreekt de beschuldigingen tegen en noemt de suggestie van een geheim doel onjuist en onzinnig. Oud-voorzitter van Juncta Juvant Linschoten zegt in de krant dat het platform niets met defensie te maken had, maar dat het allemaal was gericht op lol maken.

Verrast

Jorritsma, die beschermvrouwe van het platform was, stelt verrast te zijn door de connectie met Stork. Terpstra, eveneens een oud-beschermvrouwe, zegt dat zij zich niet kan voorstellen dat er 'zoiets als een dubbele agenda' was.

De in 2004 door Stork ontslagen Van Houwelingen stelt echter dat de VVD-politici wisten waaraan ze zich verbonden. De banden tussen Stork en het platform en het doel van het platform zouden een geheim zijn geweest voor de buitenwereld, maar niet voor de direct betrokkenen.

Volg Twitterberichten over dit onderwerp op NULive