NU.nl sprak met PvdA-leider Diederik Samsom over zijn campagnestrijd tegen Rutte, én tegen Roemer. "Wij hebben beter ontwikkelde ideeën dan de SP".

De relatief nieuwe PvdA-voorman heeft nog 2,5 maand om zichzelf bekend te maken bij het Nederlandse publiek. In een campagnespotje komen ook zijn vrouw, zoon en gehandicapte dochter voor.

"Ik zou iets verzwijgen als ik hun erbuiten zou houden."

Het is onnederlands om politiek zo persoonlijk te maken.

"Het is wel heel erg wie ik ben. Ik ben mede in de politiek gegaan vanwege mijn kinderen. Men heeft het hier vaak over 'de toekomstige generaties'. Dat heeft twee hele concrete gezichten voor mij."

Heeft het er ook mee te maken dat u aan uw imago moet werken?

"Nee, maar ik realiseer me dat ik nog wel moet laten zien wie ik ben. Ik vind dat je je moet voorstellen aan je kiezers. Ik ben relatief nieuw."

U kreeg weleens de kritiek te zakelijk, te gepolijst over te komen.

"Ik krijg weleens het advies om niet zo snel te antwoorden. Maar ik antwoord als ik het antwoord heb. Als ik zou gaan wachten zou ik pas niet zijn wie ik ben."

De PvdA is al een tijdje niet meer de grootste partij. Hoe is het tij te keren?

"Door mensen te vertellen wat wij willen. En we hebben een fantastische lijst. Daarmee gaan we Nederland in. En ik merk op straat dat we de potentie hebben om de grootste te worden. Een volkspartij moet dat als opdracht zien."

De verkiezingen lijken een tweestrijd Roemer-Rutte te worden.

"Ik zou er veel voor over hebben om te zorgen dat het een strijd wordt over hoe we Nederland beter kunnen maken. Dan maken we er een campagne van waar mensen wat aan hebben. Dan kunnen ze kiezen hoe ze de sociale zekerheid willen of de zorg."

Hoe onderscheiden jullie je van de SP?

"Europese samenwerking is nodig en daar zijn maatregelen nodig die de SP niet durft te nemen of niet wil vertellen. En dat andere is: de kosten van sociale voorzieningen, zoals de zorg."

"Die kost bij elkaar 60 miljard. Die moet je wel verdienen en daar hebben we verder ontwikkelde ideeën dan de SP."

Roemer heeft van de eigen bijdrage in de zorg min of meer een breekpunt gemaakt

"Dat verbaast me. We moeten geen breekpunten maken. Het is onvermijdelijk dat mensen meer gaan bijdragen in de zorg. Het is wel nodig dat eerlijk te doen. De rijken mogen iets meer bijdragen."

Die koers van Europa. Daar is links toch wel verdeeld. Maakt dat de coalitievorming lastiger?

"Ik denk dat we op nog veel meer punten meningsverschillen hebben, dat is altijd zo geweest. Partijen verschillen. Dit moet een strijd zijn over hoe Nederland uit de crisis kan komen."

Willen jullie in 2017 naar begrotingsevenwicht of 'zicht hebben' op begrotingsevenwicht?

"Dat laatste en dat staat exact zo in het stabiliteits- en groeipact. Dat staat overigens ook exact zo in het CDA-verkiezingsprogramma."

Om hoeveel miljard gaat het?

"Daar is het CPB wankelmoedig over geworden. Eerst zei Coen Teulings 25 miljard, een dag later werd gezegd 20 miljard, nog een dag later zei het CPB tussen de 13 en de 20 miljard."

"Het toont alleen maar aan dat de fixatie op percentages niet zinvol is. Je moet zorgen dat op de lange termijn de begrotingsproblemen oplost en op de korte termijn zorgt voor groei en banen. Naar de nul sprinten breekt groei en banen af."

VVD-fractievoorzitter Stef Blok zei onlangs dat het een illusie is om te denken dat je in een open handelsland de economie een oppepper kan geven.

"Het CBS bewijst het omgekeerde. Dit is echt een onzinnige uitspraak. 40 procent van het binnenlands product wordt door de overheid besteed. Dát je dat besteedt is van invloed en hóe je het besteedt is van invloed."

Is het een opluchting dat het voor de PVV moeilijk wordt om nog te regeren?

"Nee, dat niet. Het houdt mij bezig waarom mensen PVV stemmen. Ik heb er een hobby van gemaakt om boze mensen terug te mailen en er soms een ontmoeting aan vast te knopen. Die onrust is wat politici zich moeten aanrekenen."

En waarom stemmen mensen PVV in plaats van PvdA?

"De school, het ziekenhuis, de straat. Een schooldirecteur hebben mensen nog nooit gezien. Die zit op de zuidas, want die bestiert tachtig scholen. Oma wordt in het verzorgingshuis slecht verzorgd en de directeur rijdt met 3,5 ton salaris de deur uit. Daar moeten we wat aan doen"

Wat wordt vanmiddag uw boodschap op het congres?

"Dit land heeft een andere uitweg nodig dan de uitweg die Rutte heeft gekozen. In plaats daarvan zijn groei en banen nodig."