HILVERSUM - Als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden zijn, dan zou de VVD de meeste zetels krijgen: 32. 

De SP blijft de tweede partij en stijgt deze week van 25 naar 28 zetels, volgens de tweewekelijkse politieke barometer van Ipsos Synovate. De PvdA zou 23 zetels halen.

De PVV verliest aanhang aan de SP en daalt van 23 naar 20 zetels. Hiermee is de PVV de vierde partij. Het CDA en D66 staan op een gedeelde vijfde plaats (14 zetels).

De politieke barometer is een tweewekelijkse peiling waarvoor steeds duizend mensen uit een vast online onderzoekspanel worden ondervraagd naar hun stemgedrag als er nu verkiezingen zouden zijn.

Daarnaast worden mensen telefonisch benaderd. De peiling loopt van woensdagmiddag tot en met vrijdagmiddag.

Wantrouwen

Volgens hetzelfde onderzoek wantrouwen Nederlanders vooral de uitspraken over de schuldencrisis van PVV-leider Geert Wilders. Van de Nederlanders gelooft 47 procent dat Wilders liegt over de eurocrisis, blijkt vrijdagavond uit een onderzoek van Ipsos Synovate in opdracht van het televisieprogramma Nieuwsuur.

Ook premier Mark Rutte (VVD) komt er niet goed van af, 36 procent van de Nederlanders denkt dat Rutte niet de waarheid spreekt. PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom wordt door dertig procent gewantrouwd.

CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma vertelt volgens 26 procent niet de waarheid en SP-leider Roemer volgens 28 procent. D66-leider Alexander Pechtold komt er het beste van af. Van de Nederlanders gelooft 21 procent hem niet.