MAARSSEN - De leden van het CDA hebben vrijdag het verkiezingsprogramma van de partij aangescherpt en geprobeerd dat meer in lijn te brengen met de eigen uitgangspunten.

Zo kreeg een voorstel om de AOW-leeftijd sneller te verhogen tijdens de eerste dag van het verkiezingscongres in Maarssen ruime steun.

De partijtop wilde vasthouden aan de afspraak in het begrotingsakkooord met VVD, D66, GroenLinks en ChristenUnie om de AOW-leeftijd stapsgewijs te verhogen naar 66 jaar in 2019, en in de jaren erna naar 67.

Maar de leden willen al in in 2015 naar 66 jaar en 5 jaar later naar 67 jaar, zoals dat ook in het vorige verkiezingsprogramma stond.

Ontwikkelingssamenwerking

Bij de discussie over het budget voor ontwikkelingssamenwerking was er een krappe meerderheid voor het handhaven van de norm van 0,7 procent van het bruto binnenlands product in het programma.

Maar omdat vrijdag alleen een meerderheid van twee derde tot een wijziging van het verkiezingsprogramma kon besluiten, komt het onderwerp zaterdag op de tweede dag van het congres terug.

Percentage

In het verleden hield het CDA altijd onverkort vast aan de norm van 0,7 procent voor ontwikkelingssamenwerking. Maar in het conceptprogramma staat geen percentage meer. De partijtop vindt dat de effectiviteit van de hulp voorop dient te staan en niet de precieze hoogte van het budget.

Verscheidene leden betoogden dat de norm van 0,7 hoort bij het CDA en de partij zich hiermee kan onderscheiden van onder meer de VVD.

Studiefinanciering

Vrijdag werd ook vastgelegd dat het CDA de studiefinanciering wil handhaven in de masterfase, en niet alleen voor bachelors zoals in het conceptprogramma stond. Verder moet worden onderzocht hoe landelijke politici bij verkiezingen een groter persoonlijk mandaat kunnen krijgen van hun regio.

Zaterdag gaat de discussie over het programma verder. Dan stellen de leden ook de kandidatenlijst vast.