WASHINGTON - Advocaat Timothy M. Broas, een belangrijk fondsenwerver voor president Barack Obama, wordt geen ambassadeur in Nederland.

Advocaat Timothy M. Broas, een belangrijk fondsenwerver voor president Barack Obama, wordt geen ambassadeur in Nederland.

In april kondigde het Witte Huis aan Broas voor te dragen voor nominatie. Het Witte Huis meldde vrijdag op zijn website dat Broas' nominatie is ingetrokken.

Broas heeft zich om persoonlijke redenen teruggetrokken, aldus een woordvoerder van Broas. Meer informatie wil de woordvoerder desgevraagd niet geven. Een woordvoerder van de Nederlandse ambassade in Washington zei dat de ambassade donderdagmiddag op de hoogte werd gebracht.

De nominatie van Broas moest worden goedgekeurd door de Amerikaanse Senaat.

Fondsenwerver

Broas is een van de grootste fondsenwervers van Obama. Hij zou ongeveer 500.000 dollar hebben ingezameld voor Obama's verkiezingscampagne. Dat geld kreeg hij bijeen via zakelijke relaties, vrienden en familie. Hij was een van 117 fondsenwervers die zo veel geld bij elkaar kregen.

Ook bij de vorige verkiezingen wist Broas een hoop geld bij elkaar te krijgen voor de campagne, tussen de 200.000 en 500.000 dollar. Obama gaf Broas in 2010 al de eer om zitting te nemen in de beheerraad van het Woodrow Wilson International Center for Scholars. Dat is een denktank die in 1968 door het Amerikaanse Congres werd opgezet.

Advocaat

Broas is partner bij advocatenkantoor Winston & Strawn in de hoofdstad Washington. Winston & Strawn bestaat uit bijna 1000 advocaten, met kantoren in 15 landen. Collega's riepen hem de afgelopen drie jaar uit tot een van de beste advocaten in de Verenigde Staten. Zijn praktijk richt zich onder meer op witteboordencriminaliteit.

Het is niet ongebruikelijk dat invloedrijke fondsenwervers als Broas tot ambassadeur worden benoemd.