BRUSSEL - Volgens premier Rutte is kritiek uit Nederland op zijn optreden tijdens de EU-top donderdag en vrijdag in Brussel 'verkiezingsretoriek'. "Ik heb hier juist verschrikkelijk hard onderhandeld in het belang van Nederland."

Dit liet de premier vrijdag weten op een persconferentie tijdens de tweedaagse top waarbij regeringsleiders van de Europese Unie overleg voeren over oplossingen de schuldencrisis tegen te gaan.

"Met de verkiezingen houd ik me pas in augustus bezig.''

Op de top werd onder meer besloten het onder strenge voorwaarden mogelijk te maken om noodlijdend banken direct van kapitaal te voorzien uit het Europees noodfonds. Echter, alleen onder strikte voorwaarden, zo zei Rutte. Op de top is daarnaast afgesproken 100 miljard te investeren voor de herkapitalisatie van de Spaanse banken.

Toezicht

Rutte wijst erop dat de maatregelen pas worden doorgezet als er Europees toezicht op de banken is geregeld. Waarschijnlijk vinden de maatregelen eind dit jaar doorgang.

Coalitiepartner CDA uitte bij monde van leider Sybrand van Haersma Buma vrijdag felle kritiek op het optreden van Rutte. De premier zou zich laten overrompelen en zich onder druk van andere landen laten meeslepen in iets wat hij eerder deze week niet wilde.

Bekijk beelden van de persconferentie:

Draai

Rutte ontkende tijdens de persconferentie echter een dergelijke draai te hebben gemaakt. Hij stelde bovendien dat Vicepremier Maxime Verhagen stelde ''alleen maar tevreden'' zijn met de uitkomsten van de EU-top. Hij zei dat hij ervan uitgaat dat Rutte het akkoord ''ongetwijfeld met verve in de Kamer zal verdedigen''.

Druk opgevoerd

Italië en Spanje voerden donderdag de druk op de Europese landen flink op. Er was in principe donderdag al vrij vlot een overeenkomst tot een plan voor meer groei en banen in Europa, maar de landen weigerden dit te ondertekenen totdat er een plan op tafel kwam de landen bij te staan.

De landen hebben momenteel moeilijkheden om hun staatsobligaties kwijt te raken op de kapitaalmarkten, waardoor de landen steeds meer rente moeten betalen.

Het plan waarin de noodfondsen op termijn kunnen worden ingezet om deze staatsleningen te kunnen opkopen, wordt door velen dan ook als een overwinning voor Italië en Spanje gezien. Deze landen hoopten echter dat de staatsobligaties al direct door het noodfonds werden opgekocht.

Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse leider Francois Hollande stonden vrijdag echter net als Rutte vooraan om aan te geven dat van een overwinning geen sprake is.

Ook Merkel werd in eigen land verweten een '180 graden draai' te hebben gemaakt. "De nacht waarin Merkel verloor' en 'Merkels' nederlaag in een historische nacht', zo kopten de Duitse kranten Der Spiegel en Die Welt vrijdag.

Compromis

Volgens de Europese regeringsleiders vallen de donderdag afgesproken maatregelen rondom de bankunie.

"Een compromis", zo noemden de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse leider Francois Hollande de maatregelen. "Maar we hebben niet zomaar iets veranderd", aldus Merkel.

Ze wees er op dat de ECB streng toezicht zal blijven houden op de afgifte van het geld. Merkel wacht mogelijk vrijdag al kritiek in haar parlement, waar ze vrijdag naartoe moet om de eerdere afspraken rondom het permanente noodfonds ESM moet verdedigen.

Geen verliezers

"Niemand heeft in de hevige discussies die vannacht plaatsvonden hierover gewonnen of verloren. Als er al enige druk door Italie en Spanje is uitgevoerd, dan was dat alleen in het belang van de euro. Europa is de enige winnaar", zo verklaarde Hollande vrijdag aan het einde van de top.

En ook EU-president Herman van Rompuy stelde vrijdag dat er sprake was van 'zware onderhandelingen'. "Het heeft gisteren uren geduurd. Maar je kan dit niet samenvatten in winnaars of verliezers."

ECB-president Mario Draghi stelde na afloop van de top 'tevreden' te zijn met de uitkomsten. De ECB pleitte er al enige tijd voor het noodfonds ESM op termijn beschikbaar te stellen voor het opkopen van de staatsobligaties. Het ECB heeft in het verleden veel staatsobligaties opgekocht van noodlijdende landen, als noodgreep om de  stabiliteit in de eurozone te garanderen.

Rentes

De rentes op Spaans en Italiaans staatspapier zijn vrijdag scherp gedaald na het akkoord, maar blijven op een gevaarlijk hoog niveau.

De rente op 10-jarige Spaanse staatsleningen stond vrijdagmiddag op 6,5 procent, tegen ruim 7 procent op donderdag. Voor 10-jarige Italiaanse staatsobligaties stond de rente op 5,8 procent. Een dag eerder was dat nog 6,3 procent.

Belangrijkste afspraken EU-top

Alles over de Europese schuldencrisis

Tweede dag EU-top