DEN HAAG - De belasting op verpakkingen wordt per 1 januari afgeschaft.

Staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) en het bedrijfsleven hebben een overeenkomst getekend waarmee producenten, importeurs en verkopers van verpakte producten garanderen dat zij de komende 10 jaar de kosten voor inzameling en hergebruik van kunststof verpakkingsmateriaal betalen.

Dat meldde het ministerie van Infrastructuur en Milieu vrijdag.

In het regeerakkoord was een besparing op het Afvalfonds opgenomen van 115 miljoen euro per jaar. De overeenkomst met het bedrijfsleven zorgt volgens Atsma voor een ''solide alternatief voor de verpakkingbelasting'', die in 2008 werd ingevoerd.

Onderzoek

''De VNG heeft met de staatssecretaris en het verpakkende bedrijfsleven afgesproken dat de VNG deze zomer onderzoek laat doen door een onafhankelijke commissie van deskundigen naar de verdere verduurzaming van verpakkingen'', aldus de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in een reactie.

''De VNG heeft deze ruimte gevraagd, omdat gemeenten grote moeite hebben met het besluit van de Tweede Kamer dat statiegeld kan worden afgeschaft.''

In september organiseert de VNG een aantal bijeenkomsten waar de leden zich kunnen uitspreken over de bevindingen van de commissie. Daarna volgt een besluit, zegt de VNG.