AMSTERDAM - De FNV gaat politici tijdens verkiezingstoespraken bestoken met lastige vragen van werknemers.

Op onverwachte plekken worden politici geconfronteerd met verpleegkundigen, agenten, bouwvakkers, metaalwerkers of schoonmakers die willen weten wat de bezuinigingen voor hen betekenen, zegt FNV-bestuurder Ron Meyer vrijdag in het AD.

Hij zegt toe dat de werknemers kalm en respectvol zullen zijn, maar wel confronterend. "Politici praten op tv in oneliners over jongeren die het zo goed hebben en zelf hun werk kunnen indelen. Laat zo'n Alexander Pechtold van D66 dat maar eens uitleggen aan de caissière van 20 en de jongen van het callcenter. Zij krijgen geen vaste baan en kunnen dus geen huis kopen."

Met de campagne wil de FNV partijen duidelijke standpunten laten innemen over zaken als zorg, ontslagrecht en de forensentaks. De FNV doet volgens Meyer mee aan de verkiezingen, al is het niet mogelijk op de vakbond te stemmen. Er wordt ook geen stemadvies gegeven. In de afgelopen dertig jaar zou de vakbeweging niet zo'n politieke campagne hebben gevoerd.

Voorproefje

Donderdag kreeg de VVD al een voorproefje van de campagne. Die partij staat volgens een FNV-onderzoek bovenaan als partij waarmee je je baan niet zeker bent.

De VVD kreeg daarvoor zand en een cactus aangeboden als symbool voor de 'sociale woestijn' die de partij zou veroorzaken. Meyer voerde dit voorjaar een lange campagne met tal van dit soort acties om een betere cao voor schoonmakers te regelen.