DEN HAAG - Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vindt het nog te vroeg om uit het experiment met vrije tandartstarieven te stappen.

Dat zei ze donderdag tijdens een debat over de mondzorg.

Mocht de Kamer toch volgende week een motie steunen om te stoppen, dan zal de minister die wel uitvoeren.

Maandag presenteerde de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een onderzoek waaruit bleek dat de prijzen in de mondzorg fors waren gestegen. Sinds begin dit jaar stegen de tarieven bij de tandarts met 9,6 procent.

Daarop liet een meerderheid van de Kamer al weten dat er zo snel mogelijk een einde moet komen aan de proef waarbij tandartsen zelf mogen bepalen wat een behandeling kost.

Donderdag maakte Zorgkiezer.nl nog bekend dat ook in het tweede kwartaal de tarieven zijn gestegen.

Korte periode

Schippers benadrukt dat de NZa alleen onderzoek heeft gedaan naar de eerste drie maanden van de proef, die in januari van start ging.

"Dat is dus een hele korte periode, die gelijk valt met het begin van het experiment toen de systemen nog moesten worden aangepast", aldus Schippers. "Het is niet meer dan een eerste indicatie."

De minister vindt wel dat de prijzen zullen moeten dalen in het vervolg van het experiment. Mocht de Kamer toch willen stoppen, dan denkt Schippers niet dat dit direct kan.

"Dat kan net zo min dat er meteen mee begonnen wordt." Ze denkt dat het in dat geval minstens tot november duurt voordat de oude tarieven weer kunnen gaan gelden.

Terugbetalen

Verschillende Kamerleden brengen minister Schippers (Volksgezondheid) in herinnering dat ze eerder heeft toegezegd het experiment te stoppen, als zou blijken dat de kosten uit de hand lopen.

De SP wil dat bovendien de burgers die meer zijn gaan betalen voor de tandarts, hun geld terug krijgen. De partij was al vanaf het begin tegen het experiment. "Hoe kun je tarieven vrijgeven, als er een tekort aan tandartsen is?", vroeg Van Gerven zich af.

Rechter

De Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) heeft al aangekondigd een rechtszaak te starten tegen het ministerie van Volksgezondheid als wordt besloten het experiment met de vrije tandartstarieven te stoppen. Schippers denkt dat de rechter mee zal laten wegen dat de gegevens van de NZa "slechts een eerste aanzet vormen".

"Om te voorkomen dat we in zo'n juridische situatie belanden, lijkt het me daarom beter meer data af te wachten om echt een zorgvuldige beslissing te maken."