AMSTERDAM - Melanie Schultz (VVD) heeft er moeite mee dat treinreizigers boos worden wanneer er grote problemen zijn op het spoor.

Dat zegt de bewindsvrouw donderdag in een interview met NRC Handelsblad.

"De reiziger pikt het nog steeds niet als het systeem stilligt", zegt de minister van Infrastructuur. "Die wordt daar heel boos over. Soms bevreemdt mij dat." Als voorbeeld noemt zij de problemen als gevolg van het winterweer.

"In december 2010 stond er bijna negenhonderd kilometer file op de weg en moesten mensen op Schiphol op veldbedjes overnachten. En toch fixeerde de hele discussie zich weer op het spoor."

Winterweer

De afgelopen jaren veroorzaakte het winterweer steevast grote problemen op het spoor. Ook andere storingen leidden vaak tot stationshallen vol gestrande reizigers. Zo legde donderdagochtend een stroomstoring het treinverkeer rondom Schiphol nog plat.

De bewindsvrouw heeft er begrip voor dat treinreizigers zich dan machteloos en hulpeloos voelen. "Maar iedereen moet ook beseffen dat het spoor geen product is waar je nul risico loopt. Zeker niet als het gaat om de natuur. Die overwint ons nogal eens."

Rover

"We zijn verbaasd over het bericht en herkennen ons niet in de uitspraken van de minister. Reizigers beseffen heus wel dat het spoor geen product is waar je nul risico loopt", zegt een woordvoerster van reizigersvereniging Rover tegen NU.nl.

"We krijgen weinig klachten bij extreem noodweer, maar wel als er tien dagen na een sneeuwbui nog steeds minder treinen rijden. Jammer dat de minister dit niet ziet."