BRUSSEL - Nederland is niet voor het bedenken van 'allerlei nieuwe instrumenten' om de huidige crisis in Europa te bestrijden. Daarvoor zijn er al voldoende middelen.

Dat zei premier Mark Rutte in Brussel bij aanvang van het topoverleg tussen de regeringsleiders en staatshoofden van de 27 EU-landen, dat donderdag om 15.00 is begonnen.

Tijdens de top overleggen de regeringsleiders over maatregelen om de Europese schuldencrisis te beteugelen. Ook staat de begroting van Europa op het programma. Nederland pleit er al maanden voor de uitgaven voor de jaren 2014-2020 met minstens 100 miljard euro te verminderen.

Rutte is wel voor verscherpt toezicht op de financiële sector en de banken.

''Er zijn voldoende bestaande middelen om Europa te stabiliseren", zo stelde Rutte. Hij doelde onder meer op de financiële vangnetten die zijn opgericht om landen in moeilijkheden te ondersteunen.

Geen extra steun

Rutte is er dan ook geen voorstander van om Italië en Spanje extra tegemoet te komen. De liberale premier vindt dat deze landen moeten doorgaan met hervormen. Hij benadrukte dat er strenge voorwaarden zijn.

''We lossen de problemen in Europa op door ons aan de afspraken te houden. Er bestaat geen pijnbestrijdingsmiddel dat deze problemen kan oplossen.''

Volgens Rutte moeten de landen dan ook 'door de zure appel heenbijten'. "Dat is in de afgelopen jaren volstrekt onvoldoende gebeurd, maar wel het recept hoe we het in Nederland ook gedaan hebben."

Italië

Landen als Italie en Spanje hebben voorafgaand aan de top ervoor gepleit dat tijdens de top overeenstemming moet komen over een plan om de staatsleningen van de noodlijdende landen op te kopen, bijvoorbeeld via het noodfonds.

Het is voor de landen steeds moeilijker om geld te lenen op de kapitaalmarkten wegens een dalend vertrouwen. De Italiaanse premier Monti liet voorafgaand aan de top weten dat hij voorstellen over verdere politieke integratie van de eurozone te blokkeert, als er geen akkoord komt hierover.

Nederland zal als het aan Rutte ligt geen extra bevoegdheden overdragen aan Brussel. Daarmee worden de problemen niet opgelost, aldus de premier. Hij is voor een stap-voor-stap-aanpak.

Eurocommissaris Neelie Kroes, partijgenoot van Rutte, stelde donderdag in Brussel 'Europa niet te kunnen missen'. "We hebben alle steun nodig om Europa in een betere gezondheid veel voor de mensen te laten betekenen."

Lees meer over de top

Alles over de schuldencrisis

Rutte wil geen nieuwe middelen tegen crisis