DEN HAAG - Minister Hans Hillen (Defensie) vreest dat Nederland belangrijke orders misloopt, als nu niet snel een keuze wordt gemaakt voor gevechtsvliegtuig JSF.

Dat zegt hij tijdens een video-interview met NU.nl, waarin de minister antwoord geeft op vragen die lezers via NUjij inzonden (zie hieronder).

Als het aan Hillen had gelegen, had dit kabinet reeds de knoop doorgehakt om voor de JSF, ook wel F35 genoemd, te kiezen als opvolger van de F16.

Momenteel investeert Nederland in de ontwikkeling van het nieuwe gevechtsvliegtuig, maar is er nog niet definitief tot aanschaf van het toestel besloten.

Buit

Nu andere Europese landen wel al voor de JSF kiezen, bestaat volgens Hillen het risico dat eventuele industriële orders van de Amerikaanse ontwikkelaar Lockheed Martin, eerder naar die landen zullen gaan: "Als we door blijven gaan met aarzelen, gaan anderen er dadelijk met de buit vandoor", aldus de demissionair minister.

Sowieso vreest Hillen dat Nederland buiten de boot valt, als we niet onze bijdrage leveren aan de internationale veiligheid: "Nederland is een vooraanstaand, rijk, ontwikkeld land. Als zo'n land de internationale gemeenschap in de steek laat, ga je die prijs ook betalen in de economie."

"Je krijgt minder orders en minder werkgelegenheid. Dan is ons imago dat van een bedelaar, die alleen maar meedoet als er wat te halen valt."

Signaal

Hillen bestrijdt verder dat een JSF weinig kan betekenen voor een klein land als Nederland.

"Bijna maandelijks verjaagt een F16 nog een Russisch vliegtuig", aldus de minister. "De wereld is zo onevenwichtig dat als we maar een signaal afgeven dat we onszelf niet meer beschermen, we de vijand naar ons toe trekken."

Daarvoor is volgens hem een geavanceerd vliegtuig noodzakelijk: "Als we denken dat we met antiek ergens de oorlog kunnen winnen, of zelfs maar bedreigend zijn voor tegenstanders, dan vergissen we ons echt."

Donderdag debatteert de Tweede Kamer over het JSF-project.

Vraag van NUjij'er "Kema2011": Al vele jaren is de belangrijkste taak van Defensie het meedoen aan vredesoperaties. Is de JSF (F35) daar wel het geschiktste toestel voor?

Vraag van NUjij'er "DennisBeekman": Jarenlang hebben overheid en Nederlandse bedrijven mee-ontwikkeld aan de Eurofighter Typhoon. Waarom gaan we dan die dure Amerikaan aanschaffen?

Vraag van NUjij'er "Joost_Leek": Als de grote naties Nederland aanvallen, verliezen we binnen een paar uur. Waarom dan nog investeren in zo'n duur gevechtsvliegtuig?

Vraag van NUjij'er "SomeOne_1": Wat zijn de kosten wanneer Nederland uit het JSF project stapt, en wat de kosten wanneer men blijft?

Vraag van NUjij'er "Vasco2001": Op de eerste plaats vind ik het een cool toestel! Doen we er ook een paar in full orange metallic?