DEN HAAG - Werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes (VNO-NCW) vindt het huidige ontslagrechtsysteem, waar volgens hem vier miljard euro in omgaat, voornamelijk een paradijs voor juristen.

Dat zei hij tijdens een gesprek in de Tweede Kamer over de ontslagplannen die voortvloeien uit het Kunduz-akkoord.

Wientjes is voor versoepeling van het ontslagrecht: "Alsjeblieft geen nieuw paradijs voor advocaten. Werknemers moeten alleen naar de rechter hoeven als het ontslag kennelijk ongegrond is."

Hans Biesheuvel, van MKB Nederland, voegde daaraan toe dat hij niet denkt dat door versoepeling van het ontslagrecht werknemers zomaar op straat komen te staan: "In kleine bedrijven staan baas en medewerkers naast elkaar op de werkvloer, dan ontsla je toch niet zo maar?"

WW

Wientjes en Biesheuvel benadrukten dat vooral werkgevers met weinig werknemers voor relatief forse lasten komen te staan als ze (maximaal) de eerste zes maanden WW moeten gaan doorbetalen.

"Dat moet collectief worden geregeld", aldus Biesheuvel. "Kleine ondernemers moeten als het om bedrijfseconomische redenen niet anders kan, ook snel van hun personeel afkunnen."

Investeringsklimaat

Wientjes zei verder nog deze week met grote buitenlandse bedrijven gesproken te hebben. Ze zijn volgens hem nog altijd positief over het vestigingsklimaat, maar ze noemen steevast het unieke Nederlandse ontslagrecht als zorgpunt.

"Zo begrijpen ze niet dat iemand een gouden handdruk krijgt en de volgende dag in een nieuwe baan mag beginnen", aldus Wientjes.