DEN HAAG - De PVV dient donderdag een aangifte in bij de politie Haaglanden om het niet vervolgen van oud-COA-bestuursvoorzitter Nurten Albayrak.

Tijdens een debat in de Tweede Kamer riep PVV-Kamerlid Sietse Fritsma minister Leers op om haar alsnog te vervolgen, maar de minister ging daar niet in mee.

Wel wil Leers de landsadvocaat inschakelen om te kijken of er alsnog vervolging kan volgen vanuit het bestuur van het COA.

Volgens Fritsma heeft Albayrak zich schuldig gemaakt aan fraude en valsheid in geschrifte. Zo zou ze gelogen hebben over haar salaris en het privégebruik van haar dienstauto.

"Het mag niet zo zijn dat ze met dit wangedrag kan wegkomen", aldus Fritsma, voordat hij uit het debat wegliep om naar de politie te gaan.

Bekijk de reacties van minister Leers en PVV-Kamerlid Fritsma

Bestuursstijl

Albayrak, die zelf in de Kamer aanwezig is om het debat te volgen, raakte vorig jaar in opspraak als bestuursvrouw van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers.

Er zou sprake zijn van een totaal verziekte werksfeer door de bestuursstijl van Albayrak. Ook zou ze te veel verdienen.

De ingestelde commissie-Scheltema deed onderzoek en bevestigde een groot deel van deze verhalen.

Niet acceptabel

Leers beoordeelde het optreden van Albayrak als 'niet integer en niet acceptabel', maar zag weinig mogelijkheden om geld terug te halen of juridische stappen te zetten.

Volgens hem is het salaris op een rechtmatige manier vastgesteld. Ook zijn leugens over het gebruik van de privéauto en het vervalsen van de agenda juridisch geen valsheid in geschrifte.

Lees Twitterberichten over dit nieuws via NUlive

Albayrak bij debat over haar ontslag