DEN HAAG - Er worden voorlopig geen Iraakse homoseksuelen uitgezet. Dat blijkt uit een brief van minister Gerd Leers (Asiel) aan de Tweede Kamer.

Leers schrijft dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) voorlopig geen beslissing neemt in asielprocedures van Iraakse homoseksuelen, lesbiënnes, biseksuelen en transgenders.

Aanleiding is een alarmerend ambtsbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daaruit blijkt dat het in Irak nergens mogelijk is om openlijk homo te zijn zonder gevaar te lopen.

De Tweede Kamer had om een spoeddebat met Leers gevraagd als die zou besluiten door te gaan met het uitzetten van Iraakse homo’s. Leers wil nu op ''zo kort mogelijke termijn’’ een besluit nemen over de gevolgen van het ambtsbericht over de situatie in Irak.

Over zijn besluit wil hij met de Tweede Kamer in debat. Tot die tijd neemt hij geen ''onomkeerbare stappen’’ in asielzaken van Iraakse homo’s.

Blij

Homobelangenorganisatie COC Nederland is blij met het besluit van Leers. Het COC roept politiek Den Haag wel op de tijdelijke maatregel snel om te zetten in een definitief besluit, omdat de situatie voor deze groep asielzoekers ''levensgevaarlijk'' is in Irak.