BRUSSEL - Een Nederlandse voormalige EU-ambtenaar is woensdag in Brussel veroordeeld voor onder meer corruptie en schending van zijn beroepsgeheim.

Hij verkocht geheime informatie over graanprijzen. De rechtbank legde hem 40 maanden cel en een boete van 50.000 euro op, meldden Vlaamse media.

Karel B. werkte jarenlang voor de afdeling gewassen van het directoraat-generaal landbouw van de Europese Commissie. Hij werd in oktober 2003 aangehouden.

Hij zou tegen steekpenningen een lobbyist hebben getipt over de garantieprijs voor graan die de Europese Commissie wekelijks vaststelt. Handelaren konden met die informatie over landbouwsubsidies nog snel hun voordeel doen.

Betrokken

Het Nederlandse bedrijf Glencore Grain Rotterdam en de Franse landbouwcoöperatie Union Invivo waren bij de corruptie betrokken. Zij werden elk tot 500.000 euro boete veroordeeld.

In totaal klaagde justitie 17 personen en bedrijven aan. Sommige beklaagden kregen gevangenisstraffen van 12 tot 24 maanden voorwaardelijk. Anderen werden vrijgesproken.