DEN HAAG - Het CDA is te laat met een voorstel om al het uiterlijk vertoon van religie voor rechters en agenten te verbieden. Zowel bij de politie als in de rechtbank geldt al enkele jaren een richtlijn van die strekking.

Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie woensdag na een bericht dat het partijbestuur van het CDA het voorstel wil opnemen in het verkiezingsprogramma.

"Er is al een gedragscode voor agenten waarin staat dat zij geen zichtbare uitingen van onder meer levensovertuiging, religie, politieke overtuiging en geaardheid mogen dragen", aldus de woordvoerder. "Bij rechters geldt eenzelfde regeling."

Religieuze uitingen als tulbanden, keppeltjes en hoofddoeken worden dus niet geaccepteerd. Verder mogen agenten geen accessoires dragen die op enige wijze letsel kunnen opleveren, zo staat in de code. Het dragen van bijvoorbeeld een ketting met een kruisje zou gevaarlijk kunnen zijn als een arrestant eraan gaat trekken.

Verbaasd

Politiebond ACP reageert verbaasd op het voorstel van het CDA. "We begrijpen niet goed hoe men hierbij komt", zegt voorzitter Gerrit van de Kamp. Volgens hem heeft de bond enkele jaren terug nog met toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) een discussie gehad over onder meer religieuze uitingen.

"Toen is uiteindelijk besloten om een richtlijn in te stellen", aldus Van de Kamp. "De Tweede Kamer is daar uitvoerig over geïnformeerd."

Verbod

Het CDA liet woensdagochtend weten dat het partijbestuur overweegt het voorstel op te nemen in het verkiezingsprogramma. Het idee is overgenomen van de lokale afdeling in de stad Utrecht. Volgens de partij is een dergelijk verbod een manier om de neutraliteit te waarborgen.

Het CDA was woensdagmiddag niet direct bereikbaar voor nader commentaar.