AMSTERDAM - De Belastingdienst moet meer werk maken van het innen van belasting.

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) laat een plan maken dat ertoe moet leiden dat verschuldigde belasting ook echt wordt opgehaald.

Dat zegde hij woensdag toe tijdens een debat met de Tweede Kamer.

Onlangs bleek uit een rapport van vakbond Abvakabo FNV dat de dienst steeds meer geld laat liggen, doordat controles achterwege blijven vanwege een tekort aan personeel. Het zou gaan om een tot vier miljard euro per jaar. De Tweede Kamer eist verbetering.

"Als we het niet geïnde bedrag verminderen, hoeven we niet meer te praten over btw-verhogingen en zijn er misschien ook minder bezuinigingen nodig", zei CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

Gerichte investeringen

Weekers heeft de top van de Belastingdienst gevraagd te kijken hoeveel extra belasting er kan worden opgehaald als er 'gerichte investeringen' worden gedaan. Het plan moet dit najaar klaar zijn.

De Kamer verbaasde zich bovendien over het feit dat de Belastingdienst er geen werk van maakt om relatief kleine bedragen binnen te halen. Particulieren die voor minder dan vijftienhonderd euro in het krijt staan bij de fiscus hoeven niet te vrezen dat de Belastingdienst dat geld echt komt halen. Voor bedrijven is dat vijfduizend euro.

Praktijken

Weekers zei dat het afgelopen moet zijn met deze praktijken. "Het zou betekenen dat kleine krabbelaars ongemoeid worden gelaten, terwijl die ook moeten worden aangepakt." Hij tekende er wel bij aan dat de fiscus altijd voorrang zal geven aan zaken waarin het om veel geld gaat. "Zaken van twee dubbeltjes doe je dan later."

Volgens het rapport van Abvakabo FNV wordt er minder gecontroleerd doordat er al jaren wordt bezuinigd op de Belastingdienst, waardoor het aantal medewerkers steeds verder daalt. Weekers zei dat hij vasthoudt aan de bezuiniging van vierhonderd miljoen euro per jaar die de komende jaren moet worden doorgevoerd.